Bayramı sadece Türkiye'ye getirilen ithal hayvanların ya da kaçan kurbanlıkların komik görüntülerinden veya şeker, çikolata reklamlarından ibaret sananlara duyurulur: Bu insanlar bayramı çoluk çocuk sokakta ve belki de yarı aç geçirecek!

Bayram öncesi Türkiye'nin dört bir yanında işçi eylemleri var... Siyasiler huzur dolu bir bayram diler, iş dünyası ve ünlüler uzun bayram tatili için dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerien akın ederken, tam da bayram öncesi işten atılan ya da emeğinin karşılığı aylardır ödenmediği için eve ekmek götüremeyen işçiler sokaktalar.

Bazıları bayramı çocukları, sevdikleriyle sıcak bir yuvada değil, sokakta geçirecek Türkiye, duyurulur...

110 İŞÇİ OTURMA EYLEMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki bir tekstil fabrikasında çalışan ve birikmiş maaşlarının ödenmediği gerekçesiyle geçen cuma günü mesai bitiminin ardından işletmeyi terk etmeyerek yemekhanede oturma eylemi başlatan 110 işçiyi eylemlerinden vazgeçirmek için yürütülen ikna çabalarından sonuç alınamadı.

Kaymakam'ın özrü kabahatinden büyük!
Fabrika yemekhanesinde eylemlerini sürdüren, aralarında kadınların da bulunduğu 110 işçiyi, Beyşehir Kaymakamı Cumali Atilla, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, İlçe Emniyet Müdürü Nedim Özata ve AK Parti İlçe Başkanı Nafiz Huğlu ziyaret etti.

Beyşehir Kaymakamı Atilla, aralarında kadınların da bulunduğu tekstil işçilerinin bayram öncesi geceyi yemekhanede geçirmelerinin uygun olmadığını, eylemi doğru bir davranış olarak görmediğini söyledi. Kadın işçilere kadınlıklarını ve evde bayram öncesi yapması gereken işlerin olduğunu hatırlatan Kaymakam Atilla, işçilerin alacaklarının ödenmemesiyle ilgili olarak ise patrona bir çağrıda bulunmadı.

Atilla ve beraberindekilerin işçileri eylemlerinden vazgeçirmeye yönelik ikna çabaları sonuç vermedi.

Hesaplarına alacaklarına karşılık yarın 45-50 bin lira yatırılacağı sözü verilen işçiler, birikmiş tüm alacakları ile maaşlarının tamamının verilmesi halinde eylemi bitireceklerini ifade ettiler.

110 işçi oturma eylemini, geceleri yemekhanedeki sandalye ve masaların üzerinde uyuyarak sürdürüyor.

KARDEMİR'DE İŞÇİLERDEN ZİNCİRLİ EYLEM

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ'de çalışırken iş akitleri feshedilen bir grup işçi, kent merkezindeki belediye binası önünde kendilerini zincirleyerek eylem yaptı.

Eylemdeki işçileri CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur ikna etmeye çalıştı.

Milletvekili Ersin, işçilere, KARDEMİR yönetiminin insan haklarını ihlal ettiğini bildiklerini, ellerinden gelen desteği ise kendilerine vereceklerini söyledi.

Yaklaşık 3 saat süren ve bölgeden geçen vatandaşların da alkışlarla destek verdiği eylem, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin işçileri ikna etmesiyle son buldu.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız sona erdi.

BELEDİYE İŞÇİLERİ, CAMİ ÖNÜNDE DİLENDİ

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde, belediyede çalışan bir grup işçi ve memur, 21 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle cuma namazı çıkışında caminin önünde eylem yaptı ve dilendi.

Keskin Belediye Başkanı Bayram Sakallı'nın namaz kıldığı Keskin Merkez Camisinin önüne gelen işçiler, belediyeyi protesto etti. Camiden çıkan vatandaşlardan, 21 aydır maaşlarını alamadıklarını söyleyerek para isteyen işçilere polis, para toplamalarının yasal olmadığını belirterek uyarıda bulundu. Bunun üzerine grup, topladıkları parayı camiye bağışladı.

Polis tarafından cami önünden uzaklaştırılan grubun Yozgat Caddesi'ni trafiğe kapatmak istemesi üzerine, gruptakilerle polis arasında kısa süreli tartışma çıktı. Gruptakiler daha sonra sessizce dağıldı.

Keskin Belediye Başkanı Bayram Sakallı yaptığı açıklamada, belediyenin durumunu tüm personele birkaç gün önce anlattığını, Türkiye'deki sıkıntılı belediyeler arasında Keskin Belediyesi'nin birinci sırada geldiğini söyledi.

İşçilerin haklı olduğunu belirten Sakallı, bazılarının bunu malzeme olarak kullandığını, personelin mağdur olduğunu kabul ettiğini bildirdi.

Sakallı, bunun kendilerinin suçu olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Ben personelimi topladım hepsine genel durumu izah ettim. 18-19 aydır maaş sıkıntımız devam ediyor. İşçilerimize ayda 500-600 lira veriyoruz, vermediğimiz ay yok. İller Bankasından gelen ödenek bu ay yüzde 35 düştü ve bu bizi maddi açıdan sıkıntıya sokuyor. Bu ay 110 bin lira elektrik parası ödemiz gerekiyor. Bakanlarımız ile görüşmelerimiz oldu. Gerek İçişleri Bakanımız ile gerekse diğer bakanlarımız ile görüştük. Fakat belediyelere yardım etmenin imkanı yok dediler. Bu bizim hevesimizi kırdı. 125 kişiye norm kadro verildi. Şu anda memur işçi toplam 165 çalışanımız var. İşçi sayımız çok fazla. Her ay 400 bin lira açığımız oluyor, gelirlerimiz ile giderlerimiz arasında büyük fark var ve bu açığı kapatmak mümkün değil. Bugün 200 lira elden para vermeyi düşünüyorum. İşçi sayımızın gereğinden fazla olması bizi zor durumda bırakıyor. Bizim suçumuz değil, bu suç geçmiş yönetimlerin suçudur. Ama vicdanen personelime maaş verememekten dolayı üzülüyorum. İşçisine herkes para vermek ister, ancak imkanlarımız çok kısıtlı ve rutin işlerimizi bile yapmakta zorlanıyoruz. Biz her ay personelimize maaş vermek istiyoruz, ancak belediye bütçesine giren para belli. Giderler, gelirlerden fazla, bu durumda elimiz kolumuz bağlı.''

YAKLAŞIK 200 GÜNDÜR SOKAKTALAR!

Haftada altı gün, günde ortalama 12 saat ve düşük ücretlerle (aylık 577-750 lira) çalışan ve sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan UPS işçileri de, İstanbul ve İzmir"deki aktarma merkezlerinde kurulan çadırlarda 194 gündür mücadelelerini sürdürüyor.

1 Eylül 2010"da dünya çapında taşımacılık işçileri UPS Türkiye yönetimine, işten çıkardığı sendikalı işçilerin yalnız olmadığı mesajını verdi. Küresel eylem çağrısı, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından yapıldı. ITF, 154 ülkedeki üye sendikalarını uluslararası lojistik ve kargo firması UPS"in, Türkiye"deki işyerlerinde Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası"nın (TÜMTİS) örgütlenme mücadelesine karşı geliştirdiği düşmanca tutumu kınamaya davet etti.

1 Eylül günü dünya işçileri, UPS ve UPS"in taşeron firmalarından atılan 157 işçinin işe geri alınması, TÜMTİS"in sendika faaliyetlerini sürdürmesi için sokağa çıktı. Arjantin, Filipinler, Tayland, Kore, Ürdün, ABD, Arjantin, Singapur, Japonya, İngiltere, Hindistan, Norveç, Hong Kong ve Avustralya"nın aralarında olduğu pek çok ülke zengin eylemliliklere sahne oldu: UPS yöneticileriyle görüşme, protesto faksları ve telefonları, UPS merkezinin önüne kum dökülmesi, basın açıklamaları, yürüyüşler vs. Türkiye"de TÜMTİS sekiz ayrı ilde basın açıklaması düzenledi. İstanbul"da ise UPS"in genel merkezine kitlesel bir yürüyüş yapıldı.

Bütün bu girişimlere rağmen, hükümet tarafından hiçbir müdahalenin yapılmaması eylemin sürmesine neden oluyor. Vatandaşına huzurlu bir bayram dileyen Başbakan Erdoğan, UPS işçilerinin bu bayramı da sokakta geçirmelerine seyirci kalıyor...;

GAZETEPORT / AJANSLAR