Davutoğlu, “Gazze'deki insani trajedi sürerken askeri bir görüntü vermemizi kimse bizden bekleyemez” dedi.

Türkiye'nin bir yıl önce İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığını hatırlatan Davutoğlu, “O günkü politikalarımız ilkeli politikalarsa, İsrail'i tenkit etmemiz de ilkeli politikalardır. Bu kriz sebebi olamaz. İsrail barış çabalarını yeniden başlatacak. İsteğimiz bu” şeklinde konuştu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze'deki katliama Davos'ta gösterdiği 'one minute' çıkışının devamını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu getirdi. Türkiye'nin Anadolu Kartalı Tatbikatı'ndan çıkarttığı İsrail'in, TRT 1'deki Ayrılık dizisini bahane göstererek tansiyonu yükseltmesine sert tepki gösteren Davutoğlu, asıl sorunun Gazze'de yaşanan trajedi olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE İLKELİ DAVRANIYOR

Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. İsrail ile ilişkilerde ardı ardına sorunlar yaşandığının belirtilmesi üzerine Davutoğlu, geçen yıl Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yapacak kadar iki tarafın da güvenine sahip bir politika yürüttüğünü hatırlattı. Davutoğlu, “O günkü politikalarımız ne kadar doğru ve ilkeli politikalarsa, İsrail'in politikalarını tenkit ettiğimiz dönemler de aynı istikamette ilkeli politikalardır” dedi.

SALDIRILAR BARIŞA DARBE VURDU

Türkiye'nin, barış istikametindeki her adımı destekleyeceğini söyleyen Davutoğlu “Ama barışı riske atacak adımlar karşısında da bu bölgenin en önemli aktörü olarak tutumunu net olarak gösterecektir. Maalesef Gazze saldırıları, başta Türkiye'nin yürüttüğü İsrail-Suriye görüşmeleri olmak üzere, Orta Doğu'daki barış çabalarına büyük bir darbe vurmuştur. Dolayısıyla ilişkilere bugünkü basına yansıyan kriz alametlerini esas alarak bakmak doğru değil.”

İSRAİL ADIM ATARSA DEVAM EDERİZ

İki ülke arasında güvene dayalı ilişkiye İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Başbakan Erdoğan'ın 5 saat süren görüşmesini örnek veren Davutoğlu, “Barış istikametine tekrar dönüldüğünde bu güven ilişkisi aynı ölçüde kurulur ve Türkiye kaldığı yerden bu görüşmeleri sürdürür, başka her türlü barış çabasının da içinde yer alır” dedi. Davutoğlu, ancak bunun işaretlerinin Türkiye tarafından ve bölgede hissedilebilir olması gerektiğini, gerginlik politikalarına Türkiye'nin hiçbir zaman prim vermediğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARINI SIRALADI

Başbakan Erdoğan'ın “Halkımız istemedi” sözleriyle açıkladığı İsrail'in Anadolu Kartalı Tatbikatı'ndan çıkarılmasıyla ilgili de açıklamada bulunan Davutoğlu şöyle konuştu: “Gazze'deki insani trajedi sürerken bizim askeri bir görüntü vermemizi kimse bizden bekleyemez. Gazze'deki trajedi duracak, barış çabaları hem Filistin, hem Suriye-İsrail ayağında tekrar hayata geçirilecek ve en önemlisi barış psikolojisi bölgeye hakim olacak. Bizim istediğimiz bu.”

TEPKİMİZ KRİZ SEBEBİ OLAMAZ

Türkiye'nin barış için yıllardır gizli diplomasi ile büyük bir emek verdiğini belirten Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu emek niçin verildi? İsrail karşıtlığı olsaydı Türkiye'de, bu emek verilir miydi? İnşa ettiğimiz bir barış çabası tek bir hamleyle berhava edildi. Buna hangi ülke olsa o da kayıtsız kalmaz. Yani bunu bir kriz sebebi olarak görmemek lazım.”

İSRAİL İÇİN DE 'ONE MINUTE' DERİZ

“Bu bizim bölge halklarına karşı olan borcumuzdur. Aynı durum bir Yahudi topluluğu için, İsrail için söz konusu olursa askeri bir saldırı tek bir şehre yönelik olursa ona da tepki veririz. Biz çocukları, kadınları korumakla yükümlüyüz. Bölgemizde savaş, askeri gerginlik istemiyoruz.”


Terörle mücadelemiz, İsrail saldırılarıyla kıyaslanamaz!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terörle mücadelesini Gazze'deki operasyonlarla karşılaştıran İsrail kaynaklı yorumlara sert cevap verdi. Davutoğlu, Irak'la imzalanan 48 belgeyi hatırlatarak, bunun başka ülkeler için on yıllar alabileceğini ama 2 yıl önce Irak'tan Türkiye'ye terör saldırıları olduğu zaman bazı senaryoların ortaya çıkartıldığını belirtti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin askeri gücü yok muydu çok kapsamlı operasyonlar için? Yapmadık, yapmayacağız. Kimse bunu da bir kıyas olarak Türkiye'nin önüne koymamalı. Türkiye teröre karşı mücadele yürütürken de sivil halkla ve barışçıl yöntemlerle komşu ülkelerle ilişkilerini geliştiren bir model uyguluyor. Bugün biz Irak'la her şeyi paylaşıyoruz.”


Çocuğum okula giderken suçluluk hissediyorum

Türkiye'nin Ortadoğu'da yürüttüğü barış perspektifinin bölgedeki herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, 8 aydır Gazze'den İsrail'e tek bir roket atılmadığı halde Gazze'deki çocukların gidecek okulları, yatacak evleri bulunmadığını anlattı. “Türkiye ölçeğindeki bir ülke Gazze'deki trajediye sessiz kalabilir mi?” diye soran Davutoğlu, her sabah çocuğunu okula gönderirken bu suçluluk duygusunu hissettiğini söyledi. Davutoğlu, “Bir an önce Gazze'deki bu durum düzeltilmeli, bunu istemek İsrail karşıtlığı değildir, bunu istemek insani bir durumdur. Bunun doğru anlaşılması lazım” dedi.



TRT özerk, sansür mü uygulayalım

Bakan Davutoğlu, İsrail'in tepki gösterdiği TRT'deki 'Ayrılık' dizisiyle ilgili soruya tepki gösterdi. TRT'nin özerk bir kurum olduğunu vurgulayan Davutoğlu, dizinin senaristinin Dışişleri Bakanlığı'ndan danışmanlık aldığı yönündeki haberleri yalanladı. Davutoğlu, “Bakanlık resmi politikalarını yürütür, özerk kurumlar da kendi yayın çizgilerini takip ederler, biz buna da müdahale etmeyiz. Türkiye sansüre dayalı bir ülke değil. TV dizileri dışında, Bosna Hersek'ten Irak'a, Irak'tan Kafkaslar'a kadar Türkiye'nin gündemi yoğundur. Bu tarz şeylere ayıracak vaktimizin belli bir sınırı var” dedi./yeni şafak