BAŞBAKAN Erdoğan, Güney Afrika ziyaretine Ortadoğu damgasını vurdu. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'nın Türk dış politikasını anlatmak için daveti üzerine bir konferans veren Erdoğan'a, soru-cevap bölümünde İsrail'in Güney Afrika Büyükelçiliği Başkatibi Finkelstein tarafından bir soru soruldu. 

TÜNELDEN SİLAH GEÇTİ
Finkelstein, "Gazze'de tüneller gıda ve silah kaçakçılığı için kullanılıyor. Palmer raporuna göre Gazze kuşatması yasal. Güney Afrika'da yaşıyoruz ve düşmanla diyalog yaparak çatışmanın çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Peki Türkiye İsrail büyükelçisini geri göndermişken, çatışma hali nasıl biter?"
Başbakan Erdoğan'ın da, İsrailli yetkiliye yanıtı sert oldu:

* Bir defa şunu bilmenizi istiyorum. O tünellerden atom bombası, nükleer silah geçmez.
Fosfor bombaları da geçmez.

* İsrail, fosfor bombalarıyla Gazze'yi bombalamıştır. Bu bir kitle imha silahıdır ve bu suçtur.
Buna herhalde evet diyemezsiniz.

* Fakat, Gazze tanklarla, toplarla kuşatıldı. BM'nin binalarını bile bombaladınız.
İsrail bunu da yaptı. Ve hiçbir zaman bende atom bombası var diyemiyor, sessiz kalıyor.
Ama İran'da atom bombası var diye herkes İran'a saldırıyor.

* Bu nasıl adalet? Ben şu anda İsrail'i de çevresi için bölge için tehdit olarak görüyorum. Çünkü kendisinde atom bombası var.

* Soruyorum, madem Gazze'den Filistin'den roketler atılmış, bunu Olmert'e de sordum. Kaç İsrailli öldü? Cevap veremedi. Ama biz onbinlerce Filistinli'nin İsrail bombalarıyla öldürüldüğünü biliyoruz.

BÜYÜK ALKIŞ ALDI
* Bölgedeki en önemli dostu Türkiye'ydi ve kendi elleriyle aramızdaki dostluğu kaybetti.
Niye kaybetti, bu yaklaşımı sebebiyle kaybetti. O toprakların o arazilerin sahibi İsrail değildir, Filistinliler'dir. Siz Güney Afrika'da hür, huzurlu yaşıyorsunuz ama Filistinli kendi topraklarında bu huzuru bulamıyor (bu sözler ayakta alkışlandı). Herhalde çok daha fazla konuşmaya gerek yok.

TÜRKİYE'NİN TAVRI NET
Özür dilenmedikçe, tazminat ödenmedikçe Gazze'ye ambargo kaldırılmadıkça bizim aramızdaki münasebetler düzelmez. Türkiye olarak biz hiçbir zaman art niyetli davranmadık. Musevi vatandaşlarımıza yönelik bir olumsuzluğa müsaade etmedik, etmeyiz. En zor zamanlarında Yahudi toplumuna uzattığımız merhamet elini kendileri en az bizim kadar iyi bilir. Türkiye'nin tavrı insani değerlerin savunulmasıyla ilgilidir. Temennimiz İsrail hükümetinin yanlış hesaptan geri dönmesidir.

VETOYU TANIMIYORUZ
Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda da konuştu. Erdoğan, "Suriye, tüm reform vaatlerine rağmen gereken adımları atmadı. Halkın sesini baskı ve şiddetle susturmaya çalıştı. BM'de oylama yapıldı. Daimi üyelerin ikisinin (Rusya ve Çin) veto etmesi neticesinde uyarı niteliğinde hazırlanan tasarı veto edildi. Bunun veto edilmesi özellikle Türkiye gibi Avrupa ülkelerin bir kısmı veya tamamı gibi, yaptırımlarımızı engellemez. Biz yaptırım paketini devreye sokacağız" dedi.