CHP'li Önder Sav, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugünkü konuşmasında kullandığı "Yeni CHP" ifadesine tepki göstererek "CHP'yi içerideki ve dışarıdaki düşmanlar eskitemedi. Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu da eskitemeyecektir" dedi. Sav, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı MYK atamalarının hukuken sakat olduğunu savundu.

Sav, 61 CHP Parti Meclisi (PM) üyesi ile gerçekleştirdiği toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP PM toplantısının Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay başkanlığında yapıldığını ve kurultay kararı alındığını, mevcut Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) da kurultaya kadar görevinin başında olduğunu ifade eden Sav, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı yeni MYK atamalarının hukuken sakat olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu'na ağır eleştiriler yönelten Sav, Kılıçdaroğlu'nun bugünkü konuşmasında kullandığı "Yeni CHP" ifadesine tepki göstererek "CHP'yi içerideki ve dışarıdaki düşmanlar eskitemedi. Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu da eskitemeyecektir" dedi.


CHP'nin omurgasını eğdirtmeye, eksenlerinden kaydırtmaya izin vermeyeceklerini belirten Sav, dün geceki toplantıdan sonra Kılıçdaroğlu'nun "iş tutuş" tarzıyla yürüyemeyeceğini, anlayışlarının bağdaşmadığını anladığını kaydetti.

Sav, Kılıçdaroğlu'ndan seçimli kurultay açıklaması beklediğini ancak bu açıklamanın yapılmadığını, delegelerin imzalarıyla seçimli kurultaya gidilebileceğini söyledi.

CHP"li Önder Sav, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu"na sert eleştiriler yöneltirken kelimenin tam anlamıyla “ipleri kopardı.”

Kılıçdaroğlu"nun “iş tutuş tarzıyla” yürüyemeyeceğini anladığını belirten Sav, “CHP"nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz. CHP"yi eksenlerinden kaydırtmaya da müsaade etmeyiz. Kimilerinin hoşuna gidecek diye CHP"nin politikasından, CHP"nin kimliğinden, CHP"nin öz benliğinden feda etmeye, ondan bir şeyler vermeye kalkanlarla, CHP"li bilinci içinde uğraşımızı sürdürürüz” dedi. “Benim gibi Gençlik Kollarından yetişen, 53 yılını CHP"ye vermiş olanlara, PM üyeliği ile CHP"yle tanışanların bana söyleyecek hiçbir sözü yoktur” diyen Sav, “Eğer CHP"yi, yeni CHP diye tarif edenler bu ısrarlarını sürdürecek olurlarsa onun gereği yapılır” diyerek seçimli kurultayın toplanabileceğini ifade etti.

Sav, 61 CHP"li Parti Meclisi (PM) üyesi ile yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bugün 53 yıllık siyasi yaşamının hem üzücü, hem de onur verici bir gününü yaşadığını belirten Sav, “Üzücü yanı ilk kez uzun yıllar PM üyeliği yaptığım partide bir CHP Genel Başkanı"nın PM"yi toplantıya çağırıp, kendi imzasına sadık kalmadan kurultaydan sonra partinin en yüksek organı olan PM"yi hiçe sayarak toplantıya katılmayışı oldu” dedi.

CHP PM"nin, Genel Başkan"ın yokluğunda Genel Başkan Yardımcısı"nın başkanlığında toplanarak önemli kararlar aldığını ifade eden Sav, “Gelecekte CHP"nin tarihini yazanlar, bugünkü gelişmeleri o gelişmeler içinde de CHP PM"nin duruşunu da altını çizerek yazacaklardır” dedi.

81 üyeli PM"nin 61 üyesinin toplantıya katıldığını, dolayısıyla her türlü kararı almaya yetecek çoğunluğunun bulunduğunu ifade eden Sav, tüzük kurultayının 27-28 Kasım"da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu"nda toplanmasına karar verdiğini bildirdi.

-“YENİ MYK ATAMASI SAKAT BİR ATAMADIR”-

Sav, yeni MYK atamasının verilen bir önergeyle kaldırıldığını dile getirerek “CHP"nin çoğu şu anda benim yanımda olan MYK üyeleri, üyeliklerinin hukuken devam ettirme durumlarını yarattılar. O durum kendiliğinden doğdu. Yeni bir MYK atanması hukuken sakat bir atamadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na değil, dünyanın en yetkili hukuk kurumuna da gitse sakatlık, sakatlıktır. Hukuki sakatlığı cilalı sözlerle örtemezsiniz” diye konuştu.

-“CHP"Yİ KILIÇDAROĞLU DA ESKİTEMEYECEK”-

Kılıçdaroğlu"nun konuşmasında “yeni Merkez Yönetim Kurulu” yerine “Yeni CHP” ifadesini kullandığına dikkat çeken Sav, “Dünyada ve Türkiye"de bir tek parti vardır. O da CHP"dir. CHP"yi, içerideki dışarıdaki düşmanlar eskitemedi. CHP"ye kısa bir zaman önce Genel Başkan olmuş olan Sayın Kılıçdaroğlu"da eskitemeyecektir. İstediği kadar yeni desin, CHP Mustafa Kemal"in kurduğu CHP"dir. Ve Mustafa Kemal"in bize gösterdiği çağdaşlaşma hedefine doğru ilerleyen bir CHP"dir” dedi.

-“İÇİMİZDEKİLERİN, CHP"NİN KİMLİĞİNİ TARTIŞMA HAKKI YOKTUR”-

Sav, zaman zaman CHP"nin kimliğinin tartışılmaya açıldığına dikkat çekerek “Bizim dışımızdaki bazı şartlanmış kafaların, CHP"nin kimliğini tartışması belki o kadar yadırganmayabilir. Ama içimizdeki kişilerin sıfatı ne olursa olsun CHP"nin kimliğini tartışmaya hakları yoktur” dedi.

-“CHP PM HESAP SORACAK”-

Önümüzdeki sürecin, CHP"ye ona vücut veren ilkelere ve çağdaşlaşma yürüyüşüne sahip çıkanlar, o ilkeleri sonuna kadar koruma kararlılığında olanlarla, o ilkeleri yozlaştırmaya çalışanların siyasal mücadelesi şeklinde geçebileceğine işaret eden Sav, PM"nin “dimdik ayakta” olduğunu belirterek, “Bu kaçmanın, PM"yi toplantıya çağırıp da kaçmanın sonu nereye varacaktır? Elbette önemli organ bir gün toplanacaktır. O önemli organ, toplandığı zaman bugün kendi yetkilerini yoldan çıkarmaya çalışanlardan da onun hesabını soracaktır” diye konuştu.

-“CHP"NİN OMURGASINI EĞMEYE KALKANLARLA UĞRAŞIMIZI SÜRDÜRÜRÜZ”-

CHP"nin kriz günlerini kolaylıkla aşacağını, böyle bir dönemde CHP"nin çağdaşlaşma hedefindekini ilerleyişinin kösteklenmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “CHP"nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz. CHP"yi eksenlerinden kaydırtmaya da müsaade etmeyiz. Kimilerinin hoşuna gidecek diye CHP"nin politikasından, CHP"nin kimliğinden, CHP"nin öz benliğinden feda etmeye, ondan bir şeyler vermeye kalkanlarla, CHP"li bilinci içinde uğraşımızı sürdürürüz” dedi.

-“PM ÜYELİĞİ İLE CHP"YLE TANIŞANLARIN BANA SÖYLEYECEK SÖZÜ YOKTUR”-

“Şimdiden kendisini yeni CHP diye ilan etmeye kalkanlara tavsiyem, CHP tarihini bir kez daha okumalarıdır. Benim gibi Gençlik Kollarından yetişen, 53 yılını CHP"ye vermiş olanlara, PM üyeliği ile CHP"yle tanışanların bana söyleyecek hiçbir sözü yoktur” sözleriyle Kılıçdaroğlu"na göndermede bulunan Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii zaman içinde onlar da eğitilir. Bizler gibi öğretmenler, Allah sağlık verirse, CHP"yi bilmeyenlere onlara da öğretiriz. Bizler Mustafa Kemal"in İsmet Paşa"nın Bülent Ecevit"in oturduğu koltuğa oturan insanların, kimliğine sahip çıkmasını, öyle yüzeysel sözlerle, korku imparatorluğu yaratılıyor söylemiyle, kimleri kastettiğini bilmiyorum ama, galiba kastettikleri kişi benim. Biz hayatımızda CHP"ye hizmet etmekle övünürüz."

-“CHP"YE OY VERMEYECEK KİŞİLERE ŞİRİN GÖRÜNEREK CHP KİMLİĞİNİ BOZAMAYACAKLAR”-

CHP"lilere, umutsuzluğa kapılmamaları çağrısında bulunan Sav, “CHP"nin bu yaşanan olayları da kısa zamanda aşacağını, CHP"nin iktidar yolundaki yürüyüşüne devam edeceğini, kendi benliğinden hiç fedakarlık etmeden, AKP"ye öykünerek, sağa yanaşarak, bir kısım CHP"ye hayatında oy vermemiş, vermeyecek kimselere şirin görünerek, CHP"nin kimliğini, mayasını bozamayacaklardır. CHP"lilerin içlerinin daha rahat olmasını diliyorum. Bugün CHP"ye "Yeni CHP" diyenlerden çok daha fazla Mustafa Kemal"in partisinin üzerine titriyoruz” dedi.

-“CHP"NİN LAİKLİK KİMLİĞİNİ PAZARA ÇIKARAMAYACAKLAR”-

Sav, son zamanlarda tartışmaya açılan laiklik ilkesine sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurgulayarak, “Laiklik başka kavramlarla anlatılmaya çalışılamayacak kadar engin bir kavramdır. Laiklik, aklın öncülüğünde bilimin ışığında, ulusal devletin, bağımsızlığın, çağdaşlaşmanın demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz vazgeçilmez koşuludur. Onu için CHP"nin bu kimliğini pazara çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” diye konuştu.

-“BİZ DEVRİMCİYİZ”-


Atatürk"ün “Devrim, güneş kadar parlak, güneş kadar sıcak ve güneş kadar bizden uzaktır. Yönümü daima o güneşe bakarak belirler ve öylece ilerlerim, ilerlerim. Sıcaklığı ve parlaklığı beni yakıncaya dek yürürüm. Sonra dururum, sonra tekrar ilerlemek üzere yola koyulurum” sözünü anımsatan Sav, “Biz öyle devrimcilerdeniz arkadaşlar. Sürekli devrim yolunda, Mustafa Kemal"in yolunda, hiçbir güçlüğü düşünmeden her engeli aşma kararlılığında insanlarız. O kararlılıkla da görevimizi bundan sonra yapacağız” dedi.

-“BAŞSAVCILIĞIN YAZISINA DİRENME KARARI ALDIK”-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sav, “Yeni MYK atandı, şimdi ne olacak?” sorusu üzerine bunun hukuki çözümünü bulacaklarını belirtti. “Yangından mal kaçırırcasına” Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na liste vermenin doğru olmadığını kaydeden Sav, Başsavcılığın yazısına direnme kararı aldıklarını belirtti.

-“KILIÇDAROĞLU"NUN SEÇİMLİ KURULTAY KARARINI BEKLERDİM”-

PM"nin seçimli kurultay isteme yetkisinin olmadığını, bugün Kılıçdaroğlu"nun seçimli kurultay ilan etmesini beklediğini dile getiren Sav, kararını aldıkları tüzük kurultayına Kılıçdaroğlu"nun seçim maddesi eklemesi durumunda seçimli kurultayı yapabileceklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu"nun seçimli kurultay kararı almaması durumunda delegelerin çoğunluğunun kararıyla seçim kararı alabileceğine işaret eden Sav, “Eğer CHP"yi, yeni CHP diye tarif edenler bu ısrarlarını sürdürecek olurlarsa onun gereği yapılır” dedi.

-“KILIÇDAROĞLU"NUN İŞ TUTUŞ TARZIYLA YÜRÜYEMEYECEĞİMİ ANLADIM”-

Kılıçdaroğlu"nun istediği yönetim yapısının CHP"ye zarar vereceğini düşündüğü için kurultay konusunu gündeme taşıdıklarını belirten Sav, kendisinin Genel Başkanlık düşüncesinin olmadığını ifade ederek “Aday olmayı düşünseydim ben Sayın Kılıçdaroğlu"nun adaylığını desteklemezdim” dedi.

Kılıçdaroğlu"na verdiği destekten pişman olmadığını da belirten Sav, “Odanızı toplayacak mısınız?” sorusu üzerine “Odam çok karışık, günlerce sürer benim odayı boşaltmam” dedi.

Sav, “MYK listesinde isimler konusunda mı anlaşamadınız?” sorusu üzerine ise “Ben öyle fazla isimlere takılmam. Sayın Genel Başkan"ın iş tutuş tarzıyla yürüyemeyeceğimi anladım. Sayın Genel Başkan"ın anlayışıyla benim anlayışımın bağdaşmayacağını anladım” dedi.

-KISA SÜRELİ ARBEDE-

Bu arada Sav"ın konuşması sırasında söylediği “Korku imparatorluğu yaratılıyor söylemiyle, kimleri kastettiğini bilmiyorum ama, galiba kastettikleri kişi benim” sözlerine “Evet, seni kastediyor, kimi kastedecek” diyen bir kişiye buradaki partililerin müdahale etmesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin sonunda bu kişi dışarı çıkartıldı.