Doç Dr. Önder Aytaç’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Anadolu topraklarında Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana yaşanan olaylar, ihtilallar ve ülkenin son 10 yıldaki demokratikleşme süreci işlendi.

Konferansı AK Parti Aydın Mileltvekili Mehmet Erdem, AYGENÇDER Başkanı Mehmet Aydemir, AK Parti Aydın eski Milletvekili Ahmet Rıza Acar, Aydın Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Erdem, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve gençler yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’de ezanın Türkçe okunmasından, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olayların da değerlendirildiği konferansta katılımcılar hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadı.

Daha çok Anadolu insanın sahip olduğu değerlerin işlendiği konferansta konuşmacı Doç. Dr. Önder Aytaç, çeşitli görsellerle ihtilal zamanlarında ve ezanın Türkçe okunduğu yılları anlatırken zalondakiler duygularına hakim olamadı.

Konferansın açılışında konuşan AYDER Başkanı Mehmet Aydemir, yeni kurulan derneğin amacını “Dündayda 100’ün üzerinde ortak dil konuşuluyor. Aydınımızda artık konuşulan tek ortak dili ‘tatlı dil’ yapmak istiyoruz” diye anlattı.
Dünyada Müslüman olan insanların iktidara gelmesi ile bir çok şeyin değiştiğini belirten Doç. Dr. Önder Aytaç, “Şu anda dünyada teörizm ile ilgili yaklaşık 280 tanım var. Ancak “Amerika’nın çıkarlarının yanında olanlarının ‘bağımsızlık savaşçıları’ Amerike’nın çıkarlarına ters olanların ise ‘terçrist’ olarak tanımlanmasına karşıyız. Bunun en güzel örneği de Taliban’dır” dedi.

Türkiye’deartık devlet yapısı ile Anadolu insanını barıştıran bir yapı oluştuğunu ve dünyada 550 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nun devleti bu şekilde idare ettiğini belirten Doç. Dr. Aytaç, Halkın değerleri ile oynanmamasını isteyerek bazı görsellerle ihtilallar sonucu ülkenin doğusunda ve batısında yaşanan olayları anlattı. Arapça ezan okumanın yasak olduğu 18 yıllık süreci de görsellerle anlatan Doç Dr. Önder Aytaç, hoş görü ve inanca saygının önemini anlattı.

“ULUDERE OLAYI BANA GÖRE DERİN DEVLETİN BİR OYUNUDUR”
Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Doç. Dr. Önder Önder Aytaç, bir soru üzerine ; Geçtiğimiz günlerde Uluder’de 35 kişinin hayatını kaybettiği olayı değerlendirdi. Aytaç, Türkiye’de geçmişten günümüze bir çok olayın garip şekillerde tezahür ettiğini ve bazı kesimlerin üzerine çeşitli suçlar atılmak istendiğini ileri sürerek, “Uludere’de yaşanan olay bence derin devletin bir oyunudur” ifadelerine yer verdi.
 

73.20120108191641.jpg