Afganistan'da tecavüz sonucu hamile kalan 14 yaşındaki bir kıza vahşice kürtaj yapan anne ve ağabeyi hakkında dava açıldı...

Bamyan eyaleti polis şefi Evaz Han'ın açıklamasına göre, 21 yaşındaki ağabey, annesi ile birlikte bir ahıra götürdüğü kız kardeşinin karnını usturayla kesip çıkardığı cenini yaktığını itiraf etti.

Zorla kürtajın 9 gün önce hiçbir uyuşturucu kullanılmadan yapıldığı ve kızın karnının patates çuvallarının ağzını dikmek için kullanılan iplerle dikildiği belirtildi.

Tedavi için Bagram üssündeki hastaneye kaldırılan talihsiz kızın durumunun ağır olduğu bildirildi.

Bagram'daki doktorlar kızın olay sırasında 5 aylık hamile olduğunu söylediler.

Talihsiz kızı Bagram'a kaldırılmadan önce eyalet başkenti Bamyan'da tedavi eden doktorlardan Gulam Muhammed Nadir'in açıklamasına göre, kız, "annemle ağabeyim beni ahıra götürdüklerinde zorla kürtaj yapacaklarını bilmiyordum" dedi.

Polis şefi, cenini bulduklarını ve kızın ağabeyi ile tecavüzle suçlanan kişinin tutuklandığını söyledi. Polisin anneyi de tutuklamayı planladığı ama 11 saatte ulaşılabilen bir yerde yaşaması ve kendisi de yeni doğum yaptığı için bir süre beklemeyi tercih ettiği belirtildi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI

14 yaşındaki tecavüz kurbanına zorla yapılan kürtaj, kızın olaydan 4 gün sonra iyileşmemesi üzerine köylerinin yakınındaki küçük bir sağlık merkezine götürülmesi üzerine ortaya çıktı. Aile doktorlara kızın bir köpek tarafından ısırıldığını söyledi ancak muayene sonucu her şey anlaşıldı ve kız eyalet başkentindeki hastaneye kaldırıldı.

Eyalet yetkilileri kendilerini arayan doktora, kızı en kısa zamanda Bagram üssüne kaldırmasını söyledi. Kızın geçen salı günü Bagram üssündeki hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Bamyan hastanesi doktorlarından Nadir, kendilerinin iç organlara verilen zararı tedavi edecek imkanları olmadığı için kızı Bagram üssüne gönderdiklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsünün açıklamalarına göre, Afganistan'da annenin hayatı tehlikede olmadığı sürece kürtaj yasak. Annenin hayatının tehlikede olduğu durumlarda bile, 3 doktordan oluşan bir heyetin kürtajı onaylaması gerekiyor.

SABAH