62'nci Cannes Film Festivali sona erdi. Festivalin büyük ödülü Altın Palmiye "ben seyirciyi rahatsız etmeyi severim" diyen Michael Haneke'nin geleneğini bozmadığı Le Ruban Blanc filmine giderken geceye kadın oyuncu ödülüne değer görülen Charlotte Gainsborug damgasını vurdu.

Gainsbourg, Lars von Trier'nin Antchrist filmindeki performansıyla bu ödüle değer görüldü. Film gösterildiğinde seyirciyi ikiye bölmüş; bazıları özellikle sert seks sahnelerini gereksiz bulup filmi eleştirmiş bazıları da bunun von Trier'nin filmografisindeki en önemli yapımlardan biri olduğunu ileri sürmüştü. Ama ödül gecesinden önce herkes Gainsborg'un en iyi kadın oyuncu ödülünün en güçlü adayı olduğu konusunda hem fikirdi. Sonunda beklenen oldu ve ünlü yıldız ödülü kazandı.

Törene eşi yönetmenve aktör Yvan Attal ile birlikte katılan Gainsborug yaptığı ödül konuşmasıyla salonda duygulu anlar yaşattı.

Ödülünü aldıktan sonra sırlarını paylaştığı için annesi Jane Birkin'e teşekkür eden oyuncu, 1991 yılında hayata ölen babası Serge Gainsbourg'u da anarak "Umarım şu anda bir yerlerde benimle gurur duyuyordur" deyince bazı seyirciler gözyaşlarını tutamadı.


İşte 62'nci Cannes Film Festivali'nde en iyiler:
Altın Palmiye: Le Ruban Blanc (Yön: Michael Haneke)
Büyük Ödül:Un Prophete (Yön: acque Audiard)
En iyi yönetmen: Brillante Mendoza (Kinatay)
Jüri özel ödülü: Fish Tank (Yön: Andrea Arnold) ve Thirst ceci est mon sang (Yön: Park Chan Wook)
En iyi senaryo: Nuits d'ivresse printaniere (Yön: Lou Yee)
En iyi erkek oyuncu: Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
En iyi kadın oyuncu: Charlotte Gainsbourg (Antichrist)

86 yaşındaki Fransız yönetmen Alain Resnais de şu ana kadarki çalışmalarından dolayı “özel ödül”e layık görüldü.

“Altın Palmiye” için yarışan filmlerin dışındaki kategorilerde gösterilen 26 film içinde Avusturyalı Warwick Thornton'un “Samson et Delilah” isimli filmi de “Altın Kamera” ödülü kazandı.

62. Cannes Film Festivali, Jan Kounen'nin yarışma dışı gösterilen “Coco Chanel et Igor Stravinsky” isimli filminin gösterimiyle sona erdi.

Festival, Pete Docter'in, yarışma dışı gösterilen “La-haut” isimli filmin gösterimiyle 13 Mayıs Çarşamba günü başlamıştı. kelebek