Kredilerini kasalarında tutup vermeyen bankaları teşhir edeceğini açıklayan Sinan Aygün'e bankalardan cevap geldi. Bankaların Aygün'e cevabı kinayeli oldu...

Kredi vermeyen bankaları teşhir edeceğini söyleyen ATO Başkanı Sinan Aygün için bankacılar, “2.5 milyon euro"yu kasasında tutan kişiye nasıl kredi verelim?" diyor

Dış kriz Türkiye"de nereye varacağı belli olmayan bankacı - reel sektör kavgasına yol açtı. Reel sektör temsilcisi işadamları bankalarla sorunlarını çözmek için hukuksal yollara başvurmak yerine daha çok hükümet üyelerine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a şikayette bulunurken, bankacılar da kredileri geri çağırdıkları için kendilerini teşhir etmekle suçlayan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün"ne tepki gösteriyorlar.

ATO Başkanı Aygün, aralıkta Halkbank ile yapılan kredi anlaşması toplantısında kredileri geri çağıran bankaları isim isim açıklayacağını, her hafta bir iki bankayı teşhir edeceğini söylemişti.

Aygün, “Bankalar, reel sektöre tekme vurmaya başladı.

Bu tekmeler bitsin, artık gözümüzün üzerine yumruk atmaya, beynimize vurmaya başladılar. Bugün yanımızda olmayacaklarsa, ne zaman olacaklar” demişti.

Biz de güvenmiyoruz

Aygün"ün Ergenekon soruşturması kapsamında ağustos ayında gözaltına alınması sırasında evindeki kasada 2.5 milyon euro para tespit edildiğini hatırlatan bazı bankacılar ise, “Parasını bankacılık sistemine yatırmayan, bankalara güvenmeyen birine siz bankacı olsanız kredi verir misiniz?” diye tepki gösterdi.

Kriz ortamında en büyük riskin kredi verilecek şirket ve kişiye ait en sağlam ve doğru bilgiye ulaşmak olduğunu vurgulayan bir bankacı, parasını bankacılık sistemi dışında tutan işadamlarının kamuoyunda iyi örnek oluşturmadığını ve ülke ekonomisine de bir katkıda bulunmadıklarını belirtti.

Bankacı, “Sizin evinizdeki kasada 2.5 milyon milyon euro nakit para çıkıyor.

Siz neden bu parayı bankacılık sistemde tutmuyorsunuz, evinizde tutuyorsunuz? Şimdi bankacılar bu kadar yoğun belirsizliğin yaşandığı bir kriz ortamında bu tarz düşüncede olan işadamlarına nasıl güven duyup kredi versin?
Bir işadamının, üstelik de sorumlu bir mevkide bulunan bir işadamının bankacılara ağır eleştirilerde bulunurken kendisinin ülkeye, ülke ekonomisine yaptığı katkıyı düşünmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Aygün, 2.5 milyon euro için belge sunmuştu

ATO Başkanı Sinan Aygün, Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz 2008"de gözaltına alınmıştı. Polis yapılan aramada Aygün"ün evindeki özel kasada 2.5 milyon euro bulunduğunu açıklamıştı. Sinan Aygün daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aygün, o süreçte savcılığa paranın kaynağına ilişkin belge sunduğunu açıklayarak, “O paranın dosyasını hazırlıyoruz. Satmış olduğum gayrimenkuller var. Hepsinin hesabını vereceğiz. Hesabını vermeyeceğimiz birşey yok” demişti.

Başbakan “Zulalarında iki yıllık para var” demişti

Dünyada ekonomik kriz patlak verdiğinde bankacılık sisteminde ilk şikayetler bankaların verdikleri kredileri geri çağırdıkları ve Türkiye"de tehlikenin ağır bir şekilde reel kesimde görüleceği sesleriyle yükseldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDDK"yı bankaları yakın takibe almaya çağırdı. Ardından “Bugünün yarınları var, kriz bittiğinde siz de onları kapınızda bekletin" diyerek işadamlarının şikayetlerine destek verdi. Eleştirlerin arkası kesilmeyince Başbakan kamu bankalarının devreye gireceğini söyledi.

Ancak Başbakan Erdoğan bir süre sonra da işadamlarına "Zuladaki paraları çıkarın" diye seslendi.
Erdoğan, krizle ilgili uyarıda bulunan işadamlarını kızarak “Her yıl kâr ediyorlar, bazılarının da zulalarında iki yıl yetecek kadar para var. Zulaları çıkarın” demişti.


Milliyet