ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun 1986 yılı mezunlarından olan ve halen okulda müdürlük yapan Yrd. Doç. Dr. Osman Eralp Çolakoğlu’nun yanı sıra okulun eğitim kadrosunun yarıya yakını ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu mezunu. Turizm alanında Türkiye’de açılan ilk yüksekokul olan ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Adnan Menderes Üniversitesine nüve oluşturan birim olarak dikkat çekiyor.
Eğitim kadrosunu genişletmek için dört ayrı ana bilim dalı altında yapılanan Yüksekokul, yakın bir gelecekte fakülteleşmek için çabalıyor. Türkiye’de turizm eğitimi veren yüksekokullar arasında ilk yüksek lisans ve doktora programına açan okullardan olan ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, fakülteleşirse ismini Turizm Fakültesi olarak kısaltmayı hedefliyor. Yüksekokul, yatırım bütçesinden daha fazla pay alabilmek, turizm eğitiminde daha fazla söz sahibi olabilmek, kadro sıkıntılarını aşabilmek ve imaj üstünlüğü elde edebilmek için fakülteleşme yolunda çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.
Kurulduğu yıl kontenjanı 250 kişi olan ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bugün 300 öğrencisi hazırlık sınıfında olmak üzere toplam bin 900 öğrenciye eğitim imkânı sağlıyor. Adnan Menderes Üniversitesinde hazırlık sınıfı uygulamasını ilk başlatan birim olan ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Yiyecek İçecek İşletmeciliği bölümlerinde eğitim veriyor. Rehberlik bölümüne yabancı dil puanıyla öğrenci kabul eden Yüksekokul diğer bölümlere eşit ağırlık puanıyla öğrenci alıyor. Öğretim elemanı sayısı 30 olan okulda bu öğretim elemanlarının 15’i öğretim üyesi. İki profesör, bir doçent, 12’si yardımcı doçent, üçü öğretim görevlisi, 6 yabancı dil okutmanı ve 6 araştırma görevlisi ile eğitim verilen okulda 17 tane sözleşmeli eğitimci bulunuyor. Okul Japonca, Rusça, Almanca, Fransızca gibi dersleri bu sözleşmeli eğitimciler aracılığıyla veriyor.
ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu uygulama eğitime verdiği önemle benzer okullar arasında öne çıkıyor. Mezun öğrencilerin hiçbir zorluk yaşamadan meslek hayatına adapte olması hedefinden hareketle eğitim verilen okulda ihtisaslaşma ön planda. Okulda İngilizce hazırlık sınıfı zorunluluğunun yanı sıra Japonca, Fransızca, Almanca ve Rusça seçmeli dersleri bulunuyor. Öğrenci bu derslerden en az birini seçerek mezun olduğunda en az iki dili konuşabilir hale getiriliyor.
Dünyada ve Türkiye’de turizm sektöründe meydana gelen değişimleri ortaya koymak, gelişmelere yönelik yeni politikalar belirlenmesine yardımcı olmak ve işletmecilik alanındaki sorunlara çözüm bulmak için “Ulusal Turizm Kongresi’ düzenleyen okul, başlattığı ve azimle sürdürdüğü kongreyi değişik üniversitelerin ev sahipliğinde yapmaya devam ediyor.

20120201ay513704.jpg