CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin güç dönemden geçtiğini ancak ülkeyi bu durumdan kurtarıverecek bir kurtarıcı aramadıklarını, sorunu milletin el birliğiyle çözeceğini söyledi.

İnciraltı semtindeki Turkuaz tesislerinde düzenlenen 9 Eylül Cumhuriyet ve Demokrasi Platformu'nun ''Önce İzmir, Adım Adım Türkiye'' konulu toplantısına katılan Baykal, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehlikenin farkında olan bir topluluğun siyasi parti farkı gözetmeksizin bir araya gelerek bir platform oluşturduğunu, bu tehlikeyi bertaraf etmenin yolunun da yine milletten geçtiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin özünü kimsenin ortadan kaldırmasına izin vermeyeceklerini, etnik kökeni, ırkı, soy sop, aşiret, sülale ve kabile farklılıkları ne olursa olsun herkesi eşit ve kardeş kabul eden anlayışın en büyük savunucusu olduklarını belirten Baykal, herkesin inancını, dinini, imanını ibadetini özgürce yerine getireceğini, Allah'ına, peygamberine, Kur'an-ı Kerim'ine iftiharla sahip çıkacağını söyledi.

Devletin temel niteliklerini, laik cumhuriyet kimliğini her türlü tartışmanın dışında tutacaklarını ifade eden Baykal, kimsenin inancını devlete empoze edemeyeceğini, devlete bir elbise gibi giydirmeye kalkamayacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Avrupa'da yabancılara Türkiye'deki Müslümanların baskı gördüğünü söylediğini, bunun arkasında başka bir zihniyet bulunduğunu belirten Baykal, Türkiye'de vatandaşın böyle bir sıkıntısı olmadığını, camilerin açık olduğunu, ibadetin serbest olduğunu, her tür dini yayının serbestçe yapıldığını söyledi.

Baykal, "Türkiye'de halkın içinde bu tartışma yok, milletin içinde yok. Milletin arasında çatışma, bölünme yok. Sorun ülkeyi yönetmek için ortaya çıkmış kadroların zihniyetinde. Halktan oyu 'Bunları yapacağız, Atatürk'ün kuyusunu kazacağız, cumhuriyetin temellerine dinamit koyacağız' diye mi alıyorlar? 'İşsizliği yeneceğiz' diyorlar, poşet, kömür dağıtarak alıyorlar, sonra gelip yukarıda anayasal devletin temelleriyle devletimizin en saygın kimlikleriyle çelişir, çatışır hale geliyorlar. Buna fırsat vermemek lazım. Millete anlatmak lazım ki bu bir tuzaktır, buna alet olmamak lazım" diye konuştu.