Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yedinci yılında ‘Özgürlük Emek İster’ diyor. 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da perdelerini açacak festivalin bu yılki uluslararası konuğu Ken Loach filmlerinin usta senaristi Paul Laverty.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Festival bu yıl, halkın hak ve özgürlüklerine yönelik saldırılara cevapla ‘Özgürlük Emek İster’ temasıyla gerçekleştirilecek.

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor.

HEM ALANDA HEM SALONDA
Belgesel ve kurmaca, yerli ve yabancı 57 filmi programına alan festivalin her yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışından konukları olacak. Adı emek filmleriyle özdeşleşen İngiliz yönetmen Ken Loach'un birçok filminin senaryosuna imza atan usta Britanyalı sinemacı Paul Laverty bu yılki festivale konuk olacak.

Laverty, festival pankartının arkasında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına, 2 Mayıs'taki festivalin açılış gecesine ve 3 Mayıs'ta işçi sineması üzerine bir söyleşiye katılacak. ABD'den 'Fukishima Bir Daha Asla' filminin yönetmeni Steve Zeltzer, yine ABD'den 'Veritas: Harward'ın Gizli Tarihi' filminin yönetmeni Shin Eun-Jung, Hindistan'dan 'Trans Halinde' filminin yönetmenleri Ekta Mittal ve Yasha Swinii, Japon sinemacı Fumiaki Kojima festivalin diğer konukları arasında yer alıyor.

DÜNYANIN TÜM METİN LOKUMCU'LARINA
Festivalin açılışı 2 Mayıs günü saat 19.00'da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi'nde gerçekleştirilecek. ‘Hatırla Sevgili’ dizisindeki performansıyla Türkiye’nin tanıdığı oyuncu Kadir Özdal’ın sunacağı gecede RitmArt, Nejat Yavaşoğulları ve Sarıyer Halkevi Korosu sahneye çıkacak. Açılışta Paul Laverty'nin senaryosunu yazdığı, Iciar Bollain imzalı, Gael Garcia Bernal'in başrolünde yer aldığı 'Yağmuru Bile' filmi gösterilecek.

Bolivya'da su hizmetlerinin piyasalaştırılmasını sömürgecilik ve emperyalizmin tarihi temelinde çarpıcı biçimde anlatan filmin gösterimiyle geçtiğimiz yıl Hopa'da su hakkı mücadelesinde yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve dünyanın tüm Metin Lokumcu’larına selam yollanmış olacak. Geceye yönetmen Bollain de video mesajıyla katılacak.

Festivalde bu yıl 20'si uluslararası, 37'si yerli toplam 57 film gösterilecek. Film programında hem uzun metrajlı kurmaca hem kısa metrajlı kurmaca hem de belgesel yapımlar yer alıyor.

TÜRKİYE'DEN
Festivalde göze çarpan bazı yerli yapımlar şunlar: 1992 yılında Zonguldak’ta yaşanan ve 263 işçinin öldüğü maden faciasını anlatan ‘Derin Çığlık’ (Metin Kaya), Erzurum’un Bağlar Köyü’ndeki HES karşıtı mücadeleyi aktaran ‘İşte Böyle’ (Osman Şişman, Özlem Sarıyıldız); İstanbul Davutpaşa'daki işçi kıyımını anlatan 'Davutpaşa'nın Külleri' (Ayten Başer); 1999’da Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan ‘Ölü Canlar’ (Murat Özçelik); atık kağıt işçilerinin yaşam mücadelesini anlatan ‘Ekmek Parası’ (Özge Ergin); bundan yıllar önce çocuk işçiliği sorununa eğilmiş olan Naci Çelik Berksoy imzalı ‘Uyku’; Özcan Alper’in kamerasını Doğu’ya çevirdiği son filmi ‘Gelecek Uzun Sürer’. Festival ayrıca bu yıl usta yönetmen Ömer Lütfi Akad’ın üç filmini de yeniden izleyicilerle buluşturacak. Köyden kente göç üçlemesinin ilk iki filmi ‘Gelin’ ve ‘Düğün’le Nazım Hikmet’in eserinden uyarlanan, feodal düzendeki bir aşk hikâyesini anlatan, Yılmaz Güney ile Nilüfer Koçyiğit’in başrolleri paylaştığı ‘Kızılırmak-Kara Koyun’ festivalde gösterilecek.

DÜNYA SİNEMASI
Yabancı filmlerden bazıları ise şunlar: Dünyada üçüncü sinema hareketini başlatan ve Latin Amerika sinemasını uluslararası alana taşıyan 1968 yapımı ‘Kızgın Fırınların Saati’ (Fernando Solanas, Octavio Getino); Japon işçi edebiyatının önemli yazarlarından Kobayashi Takji'nin romanından aynı adla So Yamamura tarafında beyazperdeye uyarlanan, 1900'lerin ilk yarısında Japonya'da bir yengeç işleme gemisinde çalışan işçilerin hikâyesinin anlatıldığı 'Yengeç Gemisi'; 'Güneşli Pazartesiler' filminin İspanyol yönetmeni Fernando Leon de Aranoa'nın hem göçmen işçilerin yaşamı hem de orta sınıfın yoksullaşması üzerine yeni yapımı 'Amador'; 1960'lar İngiltere'sinden kadınların öncülük ettiği bir grevin hikâyesini anlatan Nigel Cole imzalı 'Kadının Fendi'; Şili'nin faşist bir darbeyle devrilen halkçı lideri Salvador Allende'nin mücadelesini anlatan Patricio Guzman imzalı 'Salvador Allende', nükleer santrallerin yıkıcılığı konusuna eğilen 'Fukishima Bir Daha Asla' (Steve Zeltzer).

DİYARBAKIR'DA İLK KEZ
Festival kapsamında bu yıl ilk kez Diyarbakır da İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanında açılışın yapılacağı kentler arasında yerini aldı. Hem Diyarbakır hem de diğer kentlerdeki gösterim salonlarının sayısı da artmış durumda. Gösterimler İstanbul’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, Bağlam Yayınları Sinema Salonu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı, İstanbul Halkevi, Kolektif Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi’nde; Ankara’da Kızılay Büyülü Fener Sineması, Alman Kültür Merkezi, Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Vişnelik Tesisleri, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Kolektif Kültür Merkezi'nde; İzmir’de Konak Sineması, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İsmet İnönü Kültür Merkezi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, Ege Sanat Merkezi’nde; Diyarbakır’da Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi Sinema Salonu, Sülüklü Han, Eğitim-sen Diyarbakır Şubesi, Cegerxwin Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek. Ayrıca her yıl olduğu gibi mahalle gösterimleri de yapılacak. Festivalde tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak. Festivalle ilgili tüm bilgilere www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.

Festival kapsamında Ankara’da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler 7-8 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’nda bir araya gelecek. Farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacak.