Fatih'te Vatan Caddesi üzerinde bulunan bin yıllık tarihi Molla Fenari İsa Camii, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.
Aslı Bizans dönemine ait bir kilise olan ve İstanbul'un fethinden kısa bir süre sonra camiye çevrilen yapı, bir an önce restore edilmeyi bekliyor. En son onarıldığı 1958-67 yıllarından bu yana ibadete açık olan caminin kubbeleri çatlamış, duvarlarındaki taşları ise günden güne eriyor. Tuğla ve taş alaşımlı Molla Fenari İsa Camii'nin çatlayan bazı duvarları, geçmişte bilinçsizce sıvayla kapatılmaya çalışılmış. Kuzey bölümündeki tonozun üzeriyse tamamen açık. İçeriye yağmur suyunun akmaması için bölüm geçici olarak eternitlerle örtülmüş.

HER YERİNDEN TAŞ DÖKÜLÜYOR

Caminin dışarıdan sağlam görüldüğünü; bakımsızlığın ancak içeriye girildiğinde anlaşıldığını söyleyen cami imamı Abdullah Kılıç, “Her tarafından irili ufaklı taşlar dökülüyor. Taşlar hacimce küçük de olsa metrelerce yukarıdan düştüğü için insanı ürkütüyor. Bu yüzden cemaat namaz kılarken tedirgin oluyor” diyerek yetkililere seslendi. Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından caminin restorasyon projesinin çıkarıldığını; ancak sürecin hangi aşamada olduğunu bilmediklerini belirten Kılıç, “Temennimiz mümkün olduğunca kısa bir zamanda onarılması” diye konuştu.


Tarihi Bizans'a dayanıyor

Molla Fenari İsa Camii, daha önce Lips Manastırı olarak inşa edilen bir Bizans eseriydi. İstanbul'un fethine katılan askerlerden Molla Fenârî Alâaddin Ali Efendi tarafından 2. Beyazıd Han'ın ilk saltanat yıllarında mescide çevrildi. 1918'deki Cibali yangınında zarar gördü. Camilerin özel şahıslara satıldığı, depo ve ahır olarak kullanıldığı bu dönemde inanılmaz şeylere sahne oldu. 1943 yılında minaresi sebepsiz yere yıkıldı. Nihayet 1958'den sonra yapılan ciddi bir restorasyonla ihya edildi, minaresi de tekrar aslına uygun yapılarak 1967'de ibadete açıldı./yeni şafak