Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Global Finansal Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu konferansta konuştu.

"DÜNYANIN BU KRİZİNDE KRİZİ YÖNETMELERİ BİRAZ ZAYIF KALIYOR"

Unakıtan, ABD'de konut sektöründe başlayan, sonra çok boyutlu bir hale dönüşen krizin etkilerinin tüm dünyayı sardığını söyledi. Bakan Unakıtan, dünyadaki ekonomik sistemin bundan sonra eskisi gibi olmayacağını, dünyanın artık bir rüyadan uyanır halde bulunduğunu, önde gelen ülkelerin arka arkaya resesyona girdiğini anlattı.

Unakıtan, "Bu işin nerede biteceğini bugünden kestirmek zor. Dünyanın önde gelen ülkeleri ardı ardına, tutarları trilyon dolarları bulan önlem paketleri açıklıyor. Bugüne kadar 38 ülke önlem paketi açıkladı. Trilyonlarca dolar para verilmesine rağmen dünyada henüz istikrar sağlanmış, krizi durduracak bir önlem alınmış değil. Demek ki bu iş para vermekle olmuyor. Asıl olan dünyada yeni bir sistemle güven ortamını yakalamak. Bu kriz dünya krizi olduğu için bizim de söz söyleme hakkımız var. Onlar dünya krizi hakkında konuşsunlar, biz yerel kriz hakkında konuşalım, yok böyle

bir şey. Biz de konuşacağız. Dinlerler, dinlemezler, uygulanır, uygulanmaz, o herkesin kendisinin bileceği iş. Dünya krizi ile ilgili bizim Türk ekonomistlerinin de, düşünürlerinin de söyleyeceği sözü var. O da nedir? Dünyanın bu krizinde krizi yönetmeleri biraz zayıf kalıyor. Çok uzun bir zaman sonra böyle bir krizle karşı karşıya kalınca, daha önce hazırlıklı olmayınca da birden bire bazı kararlar aceleyle alınabiliyor veya yetersiz kalıyor. Bunu söylemekten de çekinmememiz lazım. Eğer bu işleri çok bilselerdi şimdiye kadar bunların önüne geçerlerdi."

"OY...OY ANAM OY..."

Türkiye'nin epey zamandan beri krizden etkilenmeye başladığını ifade eden Unakıtan, kamunun tasarruflarının arttığını, borç çevirmenin artık sıkıntı olmadığını, özel sektörün tasarrufunun azaldığını, yatırım yapma iştahının çoğaldığını ve yurt dışından fazlaca borçlandığını anlattı. Maliye Bakanı Unakıtan, "Bizim şimdi en fazla bankalarımız biraz telaşa düştü. Benim 'sendikasyon kredim var, nasıl ödeyeceğim?' sonra bakıldı ki o kadar çok fazla telaş edecek bir durum yok. 2008 yılında 3-4 milyar dolar. 2009'da ödeyecekleri 10 milyar dolar civarında. Onları da rahat rahat çevirebilirler" dedi. Unakıtan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz politikacılar çıkarız, 'Onu da biz yaptık, şunu da biz yaptık...' Elinin körü... 'Her şeyi sen mi yaptın?' Değil ama ne yapacaksın? İşte öyle göstereceksin. Neden? Halk onu değil de bizi seçsin... İşte ona rozet takalım, buna rozet takalım falan... Onlar da pusulayı şaşırdı. 'Yahu eskiden sen böyle değildin, ne oldu?' 'Vallahi değiştim' diyor. Neden? Oy...Oy anam oy...

Mİlliyet