ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek 2012-ÖMSS, 81 il merkezinde, toplam 968 binada, 12 bin 128 salonda, 41 bin 756 görevli ve 60 bin 375 adayın katılımı ile gerçekleştirilecek. Sınav, saat 10.00'da başlayacak.

Adayların sınava gelirken yanlarında 2012-ÖMSS sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport bulundurmaları gerekiyor. Bu belgeleri eksiksiz yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacak.

Adaylar, sınava giriş belgesinde yazılı yardımcı araçlarla sınava girebilecek.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeri emniyet görevlileri tarafından elle veya dedektörle kontrol edilecek.

Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, elektronik büyüteç, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz sınav binasına kesinlikle alınmayacak.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyaları yanlarında getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından önem taşıyor.

Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor.

''Özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları''

Adaylar, belgeleri kontrol edilerek alınacak ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacak. Gerekli kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra üzerinde adayın fotoğrafı, TC kimlik numarası, adı ve soyadı bulunan sınav evrakı ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçete kutu içinde dağıtılacak.

Sınav başladıktan sonra adaylara, sınav süresinin dörtte üçü dolmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmelerine izin verilmeyecek. Sınav evrakını teslim ederek salonu terk eden aday, her ne sebeple olursa olsun tekrar sınav salonuna alınmayacak.

Sınavda uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek. Adaylar cevaplarını, cevap kağıdına işaretleyecek.

Her soru kitapçığı ve cevap kağıdı, matbaada özel poşetlenecek ve sınavda her adaya tek bir poşet içerisinde, açılmamış bir şekilde dağıtılacak.

Her aday için farklı numarada basılan kitapçıklardaki sorular, birbirinin tamamen aynı olacak. Ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru ve cevabın yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak.

Sınavda adayların öğrenim düzeyine ve özür grubuna uygun genel yetenek ve genel kültür testlerinden oluşan soru kitapçığı ve bir cevap kağıdı kullanılacak.

Testler her öğrenim düzeyi ve özgür grubu için ayrı soru kitapçığı olarak hazırlanacak. Her aday sadece bir soru kitapçığı kullanacak. Soru kitapçıklarında yer alan sorular 5 cevap seçenekli olacak.

Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü adaylar için, içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak. Ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacak. İlköğretime başlama yaşı işitme özürlü adaylar, işitme özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını; zihinsel özürlü adaylar zihinsel özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacak.

Sınavda soruları cevaplamak için adaylara, 60 dakika süre verilecek. Özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacak.

Sınav sonucuna göre üç puan türü hesaplanacak, ÖMSSP-1 ortaöğretim düzeyi, ÖMSSP-2 ön lisans düzeyi, ÖMSSP-3 lisans düzeyi için uygulanacak.