Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer çeşitli okul ve yurtların açılış törenlerinde bulunmak üzere Isparta'ya geldi.

İlk olarak Isparta Vali Memduh Oğuz'u makamında ziyaret eden Bakan Dinçer, daha sonra Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi içerisindeki Anadolu Öğretmen Lisesi'nin açılışı gerçekleştirdi. Burada öğrencilerle sohbet eden Bakan Dinçer, öğrencilere mutlaka üniversite okumaları tavsiyesinde bulundu.

Açılışta Fatih Projesi hakkında bilgi veren Bakan Dinçer, Türkiye'nin teknoloji alanında okullarda yaptığı yatırımla ciddi bir atılım yaptığını söyledi.

Buradaki programın ardından Davraz Mahallesi'ndeki Tümay-Ali Yavuz Ergun Kız Öğrenci Yurdu'nun açılış törenine katılan Bakan Dinçer, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili gösterilen tepkilere yanıt verdi.

Özellikle son günlerde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve kesintili hale getirilmesiyle ilgili bir takım tereddütler sergilendiğine dikkati çeken Dinçer,"Özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili geriye gidiş olacağına dair endişelerden bahsediliyor. Ama ben hemen şunun altını çizerek söylemeliyim ki, biz bu çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili konularda asla taviz vermedik vermeyeceğiz" dedi.

2002 yılına kadar Türkiye'de ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 90'ı birazcık aştığını belirten Dinçer, aradan geçen 9 yıllık sürede ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 99'a yaklaştığını kaydetti.

Okullaşma oranında sorunun neredeyse çözüldüğünü vurgulayan Bakan Şahin, "Bu sorunu çözdük desek çok fazla abartmış olmayız. Okullaşma oranlarının artması yanında daha güzel bir gelişmeye de sahip olduk. 2002 yılında kız çocuklarımızın okullaşma oranı 100 erkek öğrenciye karşın 88 kız öğrenciydi. Geçen yıl 100 erkek öğrenciye karşın 100.4 kız öğrenciye ulaştık. İlköğretimde kız çocuklarımızın sayısı erkek çocuklarımızı geçti. Bu sizce hakikaten bizim bu konuda ortaya koyduğumuz çabaları, uğraşıları, hedefleri göstermez mi?" dedi.

"Hiçkimse endişelenmesin"

Kız çocuklarının okulla gönderilmesi için özel bir çaba harcandığına işaret eden bakan Dinçer şunları kaydetti:

"Haydi kızlar okula' dedik, 'Baba beni okula gönder' dedik, 'Ana kız okulda' dedik. Maddi durumu iyi olmayan aileler için şartlı nakil uygulamaları yaptık. İlköğretim ve lisede kız ve erkeğe ayrı olmak üzere maddi destekler sağladık. Okula devam ve kayıt konusunda özel bilişim tabanlı programlar geliştirdik. Çocuğunu okul çağına girdiği halde okula göndermeyen ailelerin evine tek tek gittik. Bütün bunları çocuklarımızın okula gelmeleri için eğitilmeleri için yapıyoruz. Ve kız çocuklarımız için bu zamana kadar yaptığımız çabalar, gayretler, elde ettiğimiz sonuçlardan geriye gidecek her hangi adım atacağımıza ihtimal verir misiniz, bu konuda taviz vereceğimiz aklınızın ucundan geçer mi? O yüzden endişelenmeyin. "

Cumhuriyet