İl genel meclisi toplantısında daha önceden gündeme alınan "Avşar Köyü leylek ölümleri" konusu dün il genel meclisinde yine görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonucunda her yıl Avşar köyüne gelen yüzlerce leyleğin ölüm nedenleri olan elektrik tellerinin zararsız hale getirilmesi için AYDEM ile görüşme yapılmasına ve köy muhtarlığı yada köyde kurulacak bir dernek aracılığı ile bir proje geliştirilip, leylekleri korumak için AB fonlarından yararlanılması kararı alındı.

Geçtiğimiz yıllarda leylek ölümleriyle sık sık gündeme gelen Avşar köyü"ndeki elektrik tellerinin korunaklı hale gelmesi için Aydın İl Genel Meclisi çalışma başlattı. Ekim ayı il genel meclisi toplantıları için toplanan Meclis üyeleri dünkü oturumda Avşar köyündeki leylek ölümlerini görüştü. Daha önceden gündeme alınan ölümler için Hasan Yavuz, Turan Türkman, Ali Metin Akar, Gültekin Alp Akbay, Ahmet Topbaş"tan oluşan İl Genel Meclisi Avrupa Birliği Uyum ve AR-GE Komisyonu üyeleri Avşar Köyüne giderek yerinde incelemelerde bulundular.

“BİR YILDA 25 LEYLEK ÖLDܔ

Yapılan inceleme gezisi hakkında meclisi bilgilendiren Komisyon Başkanı Hasan Yavuz, Konuyu yerinde incelemek üzere köye gittiklerini belirterek, köylülerinde leyleklerin ölüm nedenleri olan elektrik tellerinin korunaklı hale getirilmesini istediğini söyledi. Köyde köylülerinde yardımıyla incelemelerde bulunduklarını ifade eden Hasan Yavuz, “Nisan-Ağustos ayları arasında Avşar Köyüne 300 civarında leylek geldiğini gözlemledik. Bu leyleklerin büyük bir bölümü yüksek gerilimin geçtiği elektrik direklerinin üzerine yuva yaptığını gördük. Leylekler uçuş sırasında zaman zaman bu yüksek gerilim hatlarına temas ederek öldüğünü tespit ettik. Sadece bu yıl elektrik çarpması sonucu 25 leyleğin öldüğünü öğrendik. Ayrıca elektrik çarpması sonucu her leylek ölümüyle köyde elektriklerinde kesildiği tespit edildi. Yapmış olduğumuz araştırmada çözüm olarak elektrik direklerinin en az 1, 2 metre etrafındaki tellerin elektrik akımına geçirmeyen izalosyon malzemesi ile kapatılabileceği gibi, direklerin üzerine izalosyon ile kaplı kafeslerinde yapılabileceğini karar verdik. Bu çözüm yolu için bir maliyet hesaplaması yapılarak özel idare bütçesinden yada, Avrupa Birliği AR-GE yardım fonlarından hibe yardımı talep edilmesi gerekmektedir” dedi.

Komisyon Başkanı Hasan Yavuz"un konuşmasının ardından söz alan AK Parti Nazilli İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Eker, kendisinin 26 yıl TEDAŞ"ta çalıştığını ve köydeki elektrik tellerinin zararsız hale getirilmesi için AB fonlarından yada özel idare bütçesinden faydalanılabileceğini kaydetti. İl Genel Meclisi Olarak öncelikle Aydın"daki elektrik dağıtım şirketi AYDEM ile görüşülerek köydeki elektrik tellerinin kaplamalı tellerle değiştirilebileceğini dile getiren Ahmet Eker, meclis başkanlığına AYDEM ile görüşme yapılmasını önerdi.

“AB FONLARINDAN YARARLANILARAK LEYLEKLERİN GÜVELİĞİ SAĞLANACAK”

Toplantıda meclis üyelerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından yapılan oylama sonucunda İl Genel Meclisi Avrupa Birliği Uyum ve AR-GE Komisyonu"nun hazırlamış olduğu rapor oy birliği ile kabul edildi. Toplantı sonrası leylekler için yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi veren Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, her yıl Avşar köyüne gelen leylekleri elektrik çarpması sonucu ölmelerini engellemek için öncelikle dernek yada köy muhtarlığı aracılığı ile leylekleri koruma projesi geliştireceklerini söyledi. Hazırlanan projenin AB fonlarından yararlanmasını sağlamaya çalışacaklarını kaydeden Evren, “Avşar Köyündeki leylekleri korumak için AB fonlarından yararlanmayı düşünüyoruz. Bunun için öncelikle köyde kurulacak bir dernek yada muhtarlık aracılığı ile leylekleri koruyacak bir proje geliştirmeliyiz. Bu proje AB yardım fonu almaya hak kazanırsa leylekleri AB fonlarıyla elektrik çarpmaktan kurtaracağız. Bunun yanı sıra leylekleri elektrik çarpmasından korumak için AYDEM yetkilileriyle görüşmeler yapıp Avşar köyündeki elektrik tellerini korunaklı elektrik telleriyle değiştirmelerini talep edeceğiz. Bir şekilde Avşar köyündeki leyleklerin elektrik çarpması sonucu ölümlerinin önüne geçmeye çalışacağız” diye konuştu.