Leylekleri “ hacı kuş “ olarak bildiklerini kaydeden Avşar Köyü imamı Kadir Yiğit, “ Leylekler dinimizce faydalıdır. Biz onlara hacı kuş diyoruz. Ölümlerine çok üzülüyoruz “ dedi.
Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Avşar Köyü"ne gelen yüzlerce leylek, beslenme için tarlaların arasındaki kanallar ve Azap Gölü"nü, barınma için de Avşar Köyü"nü seçmişti. Büyük Menderes Nehri"nin kış aylarında yaptığı taşkınlarla tarlaların arasındaki kanallarda biriken sularda, köylülerin çapak balığı dedikleri balıklar yaşıyor. Çiftçilerin tarlalarındaki pamukları ve mısırları sulaması nedeniyle kanaldaki sular azalmakta ve azalan sularda oksijensiz kalan balıklar yaşamını yitiriyor. Tarlaların arasındaki kanallarda ölen binlerce çapak balığı, Avşar Köyü"ne gelen konuk leyleklere beslenmeleri için büyük ziyafet haline geliyor.
Leylek Dostu Avşar Köyü son günlerde yüzlerce leyleğin akınına uğrayınca, geceleme yapmak üzere köye gelen leylekler, her evin bacasına, her elektrik direğinin tepesinde yer kapmak için yarışıyorlar. Bu yarış çoğu zaman hüzünlü bitiyor. Elektriğe çarpılan leylekler yaşamını yitiriyor, köy ise elektriksiz kalıyor. Köye çağrılan elektrik görevlileri kesilen elektriğin arızasını giderip Söke"ye döndüklerinde, tekrar gelen telefonla birlikte Avşar Köyü"ne gitmek zorunda kalıyorlar. Bu da köylüler ile elektrik kurumu görevlileri arasında tartışmalara neden oluyor.
Sürekli olarak köye gelerek elektrik arızasını gideren görevliler “Sizin leyleklerinizle mi uğraşacağız” şeklinde konuştukları ileri sürüldü. Bu durumu köylülerin tepkisini aldı. Köylüler de “Avşar"ın kendi leylekleri var. Dışarıdan gelen bu leylekleri köyümüze biz davet etmedik, ama burada kaldıkları müddetçe misafirimizdirler. Leylekler köyümüze geldi diye pasaport mu soracağız. Özgür kuş bunlar istedikleri yerlere giderler. Bu duruma bir çare bulunsun” diyerek cevap verdiler.
Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık ise “ Köyümüzün tarihinde ilk kez böyle bir olaya şahit oluyoruz. Leylek dostu köy olmamız nedeniyle, geçici de olsa bu kadar çok leyleğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak dışarıdan gelen leyleklere yeteri kadar konabilecekleri yer olmadığından, mecburen elektrik direklerine konuyorlar. Bu da birçok leyleğin ölmesine neden oluyor. Aynı zamanda da köyümüz elektriksiz kalıyor. Elektrikçiler de bıktı artık. Tek çare, elektrik tellerinin yalıtım yapılması, bu konuda yardım bekliyoruz. Hem leylekler ölmesin, hem de köyümüz elektriksiz kalmasın “ şeklinde konuştu.
Bu arada, leylek ölümleriyle ilgili tartışmaya son olarak Avşar Köyü"nün imamı da katıldı. Avşar Köyü imamı Kadir Yiğit, ” Dinimizce faydalı bir kuş olarak bilinen bu leyleklere, biz hacı kuş deriz. Burada havalar soğuyunca Afrika"ya, Mekke"ye, Medine"ye giden leylekler, Mart ayında tekrar ülkemize gelince çok seviniyoruz. Bizim insanlarımız leyleklerin kılına dahi zarar vermez. Ama leyleklerin elektrik tellerine çarpılıp öldüklerinde çok üzülüyoruz. O kadar çok leylek var ki, konabilecekleri yer kalmadı. Minarenin üzerindeki hoparlörlere konmaya başladılar. Büyük ve ağır kuş olduklarından, hoparlörler bozulmaya başladı. Akşamüstü oldu mu, hoparlörlere konmasınlar diye nöbet bekliyorum” dedi.
Diğer taraftan, son iki günde 8, son 4 ay içerisinde toplam 23 leylek elektrik tellerine çarparak hayatlarını yitirdi. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Sabah erken saatlerde köyü terkeden leylekler, Azap Gölü"nde ve tarlalardaki kanallarda beslenme ihtiyaçlarını gidermek için avlanıyorlar. Akşamüstü saat 19.00"da geceleme yapmak için köye gelen yüzlerce leylek, Avşar Köyü"nün üzerinde dolaşıyor, yukarıdan gözlerine kestirdikleri elektrik direkleri ya da evlerin bacaları ve çatılarına konuyorlar. Dışarıdan bu kadar çok leyleğin gelmesi, Avşar Köyü"nde ilk kez oluyor. Leylekler gündüz tarlalarda ve Azap gölü kıyısında avlanıyorlar. Gecelemek için de güvenli olarak gördükleri, Avşar Köyü"ne geliyorlar. Kendilerini güvende hissedebilecekleri yüksek olan her yere konuyorlar. Önümüzdeki yıl Avşar Köyü"nün hemen altına, elektrik tellerinin olmadığı alanlara ahşaptan yüksek platformlar dikmeyi düşünüyoruz. Her akşam 4-5 leylek yaşamını yitiriyor “ dedi. Elektrik kurumunun tellerde yalıtım yapması halinde hiçbir sorun kalmayacağını ve leylek ölümlerinin sona ereceğini vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Aslında elektrik kurumu telleri yalıtım yapsa bir sorun kalmayacak. Hem leylekler ölmeyecek hem de köylüler elektriksiz kalmayacak. Avşar"ın kendi leylekleri geçen yıl Ağustos ayının 30"unda göç etmişlerdi. Bu yıl biz de merak ediyoruz. Avşar leylekleri, konuk leyleklerle birlikte mi gidecek, yoksa ayrı mı gidecek. Leyleklerin hareketlerini takip ettiğimizde, Avşar Köyü leylekleri konuk leyleklerle birlikte avlanıyorlar. Geceleme yapmak için döndüklerinde köy leylekleri kendi yuvalarına dönüyorlar. Yuvalarına gelmek isteyen konuk leylekleri, hemen kovuyorlar. Konuk leyleklerde evlerin çatılarına, ağaçların üzerine, elektrik direklerine konmak zorunda kalıyorlar. Elektrik tellerinde iyileştirme yapılması için, Aydın Valiliği"nden yardım isteyeceğiz “ diye konuştu.