ABD"de ilaçla ilgili şikâyet dilekçesi sayısının 1200"ü aştığı öğrenildi.

Türkiye"de “Champix” adıyla satılan sigarayı bırakmaya yardımcı ilaç, kullananları intihara sürüklediği iddialarıyla gündemde yine.

AFP"nin haberine göre, ABD"nin tüm bölgelerinden gelen, ilacı kullananlar ya da yakınlarının gönderdiği 1200"den fazla şikâyet dilekçesi Alabama Federal Mahkemesi"nde toplandı.
Şikâyetlerin yüzde 60"ının intihara teşebbüs ve intihar içerikli olduğunu söyleyen avukat Ernest Cory, “Dilekçeler çoğunlukla intihar, intihara teşebbüs, atak ve hafıza boşlukları gibi ciddi nörolojik sorunları içeriyor. İlacı piyasaya süren Pfizer"a "ihmalkârlık davası" açmak için bin kadar daha dilekçenin gelmesini bekliyoruz” dedi.

Pfizer: Savunacağız

Pfizer şirketinin sözcüsü Victoria Davis ise ABD"de "Chantix" adıyla satılan ilacın sigarayı bırakmak isteyenler için etkili bir tedavi olduğunu söylerek “Böyle kullanışlı bir ilacı savunacağız. İlacın nörolojik sorunlara yol açtığına ilişkin bilimsel bir kanıt yok. Pfizer firması ilacın gelişim, onaylanma, satış aşamalarında her zaman sorumlulukla hareket etmiştir” diye konuştu.

90 ülkede onaylı

Dünyanın yaklaşık 90 ülkesinde onaylanmış olan ilacın 2006"da girdiği Amerikan pazarında 7 milyon alıcısı bulunuyor. Etkin maddesi “vareniklin” olan Champix"in davranış değişiklikleri, depresyon gibi yan etkileri bulunduğu ve ilacı kullananlarda intihar vakalarına rastlandığı iddiaları daha önce de gündeme gelmişti.

2006 yılında üretildi 2008"de Türkiye"ye geldi

Pfizer tarafından 2006 yılından bu yana üretilen ve ABD ile Avrupa"da satılan “Champix” 2008 yılının Eylül ayından beri de Türkiye"de. SGK tarafından karşılanmayan "sigara ilacı" reçetesiz olarak da alınabiliyor.

Milliyet