Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Hamit beldesinde halk dilinde "tavşan ateşi" hastalığı olarak bilinen Tularemi adlı hastalık başgösterdi. Son üç günde biri kadın olmak üzere 4 kişi, Tularemi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastalardan durumu ciddi olan 2'si Kırıkkale'ye sevk edildi.

Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Hamit beldesinde son 3 günde 1'i kadın olmak üzere 4 kişi Tularemi hastalığına yakalandı. Hastalardan 2'si Kırşehir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, Nursel Alur (45) ve Ozan Rıfat Efendioğlu (16) ise Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Kırıkkale'ye sevk edilen iki hastanın ameliyata alındığı ve durumlarının iyiye gittiği öğrenildi.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Sedat Kaygusuz başkanlığında bir ekip kurularak beldede araştırma yapıldı. Doktorlar, bu hastalığın İç Anadolu bölgesinde görülmesinin ilginç ve tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Beldenin içme suyundan örnek alındı. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Sedat Kaygusuz, "Kırşehir'de bir gün süreyle araştırma yaptık, araştırma neticesinde gördük ki bu vaka İç Anadolu bölgesinde yavaş yavaş yayılmaya başlamış, hemen tedbirleri aldık. İçme suyundan aldığımız örneğin pozitif çıkması bizleri bir nebze olsun rahatlattı. Evlerinde kemirici bulunan vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor, özellikle yufka ekmek iyi korunmalı, evlerin ilaçlandırılmasının iyi yapılması gerekiyor" dedi. Hastalığın genel durumu ile ilgili de bilgi veren Kaygusuz, "3 aşamalı bir hastalık. Biri normal boyut, ikincisi akciğer hastalığı ile ilgili son olarak ise ölüme kadar giden bir boyutu bulunan bir hastalıktır. Vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Hastalardan 16 yaşındaki Ozan Rıfat Efendiğioğlu, "Köyde tarlada mahsulün az gelmesinin sebebinin fare olduğunu öğrendik. Babamla tarlada gezerken fareleri gördüm, önce taşla vurarak öldürdüm, sonra bir tanesini de bıçaklayarak öldürdüm" dedi./HT