Yaklaşık olarak her yıl 500 milyon kişinin hastalanmasına sebep olan sıtma hastalığı daha önce tahmin edildiği gibi şempanzeden değil gorilden insana bulaşmış.

Sonuç, çeşitli maymun türlerindeki sıtma mikrobunun gen analizini yapan Amerikalı bilim insanlarına ait. Bu yılın başında en tehlikeli sıtma türünün (Malaria tropica) gorilde de tespit edildiği duyurulmuştu.

Araştırmayı yöneten bilim insanı Beatrice Hahn şimdi Nature dergisinde insanda görülen sıtmanın goril kökenli olduğunu saptadıklarını söylüyor. Dünya Sağlık Organizasyonu"na (WHO) göre sıtma yüzünden her yıl iki milyonun üzerinde insan yaşamını yitiriyor.

Alabama Üniversitesi (Birmingham, ABD) araştırmacıları, şempanze, iki goril türü ve cüce şempanzelere ait 3000 kadar maymun dışkısı inceleyerek şempanze ve batı gorilinde (Gorilla gorilla) sıtma tespit etmiş. İncelemeye göre hayvanların yüzde 32-48"i sıtma mikrobu taşıyordu. Saptanan dokuz sıtma parazitinden (plazmodyum) üçü daha önce bilinmiyordu. Bilim insanları, yeni parazitlerin mitokondrilerini, hücre organellerini ve hücre çekirdeklerini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek Plasmodium falciparum parazitine ait gen sekansının, bir goril paraziti varyantıyla aynı soyağacını paylaştığını ve neredeyse aynı olduğunu görmüş.

Araştırmacılar bu nedenle tek bir vakayla mikrobun gorilden insana geçtiğini tahmin ediyor. Fakat bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiği bilinmiyor. Araştırmacılar ayrıca gorillerin insanda görülen sıtma hastalığı için hâlâ bir hastalık kaynağı oluşturup oluşturmadıklarını bilemiyor.