İTALYA'da 17 yıldır komada bulunan 37 yaşındaki Eluana Englaro"nun Yargıtay kararıyla izin verilen ölüm yolculuğu sona erdi. Son üç gündür aşamalı olarak suni beslenmesi durdurulan Eluana"nın vücudu daha fazla dayanamadı ve taliksiz kadın Türkiye saati ile 21.10"da uygulamanın yapıldığı La Quite Kiliniği"nde hayatını kaybeti.
Eluana"nın ölüm haberi geldiği sırada, Senato"da, "Suni beslenmenin durdurulmasına izin vermeyen" yasa tasarısı görüşülüyordu. Haber parlamenterler üzerinde şok etkisi yarattı ve Senato"da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Hükümet, hazırladığı yasa tasarısını üç gün içinde yasalaştırıp, Eluana"ya yapılan uygulamanın durdurulmasını amaçlıyordu. Eluana"nın babası Beppe Englaro ise, “Eluana bizi terk etti. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Sadece yalnız kalmak istiyorum” açıklamasında bulunmakla yetindi.

GÜVENLİK ARTTIRILDI
Başbakan Berlusconi ise, “Eluana"yı korumak için bir şey yapmak mümkün olmadı” ifadesini kullandı. Bu arada hastane önünde hatrı sayılır bir kalabalık oluştu. Uygulama karşıtı kalabalıktan bazıları, "Katiller" diye bağırırken, klinik önünde güvenlik tedbirleri arttırıldı. Udine Savcılığı"nın da kliniğe giderek ölümü soruşturduğu belirtildi.

OTOPSİ YAPILACAK
La Quite Kliniği"nden yapılan açıklamaya göre, aşamalı olarak suni beslenmenisinin kesilidiği dördüncü gününde, sabah sağlık verileri normal seyrederken, bir anda hayatını kaybetmesinin nedeninin tespit edilmesi gerektiği, adli olarak da otopsi yapılmasının gerekli olduğu bildirildi. Yarın Eluana"ya otopsi yapılması bekleniyor.

DRAMI KAZAYLA BAŞLADI
Eluana"nın dramı tam 17 yıl önce henüz 20 yaşındayken geçirdiği trafik kazasıyla başladı. Milano yakınındaki Lecco"da 1972 yılında doğan Eluana Englaro 18 Ocak 1992"de 20 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu girdiği komadan çıkamadı. Eluana son 17 yılını Lecco"daki Beato Luigi Talamone Terapi Merkezi"nde daimi bitkisel hayatta yaşam destek ünitesine bağlı geçirdi.

VASİYETİ "FİŞİMİ ÇEKİN"
1997"de Eluana"nın babası Beppe Englaro yasal vasisi ilan edildi. Bu kararla birlikte Beppe Englora, “Eluana kazadan kısa bir süre önce komadaki bir tanıdığımızı ziyaret ettikten sonra, kendisinin benzer bir durum yaşaması halinde fişinin çekilmesini istedi. Bu bizim için bir vasiyettir” diyerek hukuki mücadeleye başladı. 1999"da Lecco mahkemesi, ötanazinin yasal sayılmadığı İtalya"da, baba Englaro"nun "tedaviyi reddetme" üzerinden açtığı davada "Eluana"nın yaşam destek ünitesiyle sağlanan suni beslenmesinin durdurulması" yönündeki talebi reddetti. Lecco Mahkemesi 2003 yılında talebi yeniden reddetti. Milano mahkemesi de aynı talebe 2006"da "hayır" dedi.

KARAR İTALYA"DA BİR İLK
2007 yılında Yargıtay, kararı Milano Mahkemesi"ne, "Bir mahkeme eğer vasi talep ederse, iki durumda yaşam destek ünitesiyle yapılan suni beslenmesini durdurma kararı verebilir. İlki, geri dünüşü olmayan daimi bitkisel hayatın söz konusu olması, ikincisi kişinin söyleyebilmesi halinde bu sonucu tercih edeceğinin tespiti" gerekçesiyle iade etti. Bunun üzerine Milano mahkemesi dosyayı tekrar ele aldı ve bu iki koşulun da mevcut olduğunu tespit ederek 9 Temmuz 2008"de Eluana"nın suni beslenmesinin açamalı olarak durdurulmasına karar verdi.

HÜKÜMET GİRİŞİMİ YETMEDİ
Bu karar üzerine Milano Başsavcılığı kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle Yargıtay"a başvurdu. Ancak Yargıtay, Milano Başsavcılığı"nın Milano Mahkemesi"nin kararını durdurma yetkisi olmadığını gerekçe göstererek başvuruyu reddetti. Böylece Eluana"ya ölüm izni verilmiş ve İtalya"da bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. Bölgesel yönetimin krarın uygulanmasına izin vermemesi üzerine Eluana geçen hafta Udine"deki La Quite Kliniği"ne sevk edildi. Bu da ülkede kaos ortamı oluşturdu.
Vatikan uygulamayı "cinayet" olarak değerlendirirken, hükümetin Cumhurbaşkanı onayıyla çıkartılacak bir kararnameyle Eluana"nın beslenmesinin durdurulmasını engelleme girişimleri ise Cumhurbaşkanı Giogio Napolitano"ya takıldı. Savcılık da Yargıtay kararı"na karşı çıkamayacağını açıklayınca, üç gün önce Eluana"nın suni beslenmesi aşamalı olarak durdurulmaya başlandı. Ancak hükümet girişimini sürdürdü ve haftasonu çalışarak, "hiç kimsenin suni beslenmesi durdurulamaz" hükmünün bulunduğu yasa tasarısını Pazartesi günü parlamento gündemine aldı. Bu arada da kliniğe müfettiş gönderip kapatmak için bir gerekçe bulmaya çalıştı. Ancak klinikte kapatılmayı gerektirecek bir neden bulunamadığı gibi, yasa tasarısı Senato"da görüşülürken Eluana"nın ölüm haberi geldi ve böylece hükümet girişimi sonucu değiştiremedi.

MİLLİYET