3 yıl önce 25 Haziran 2009'da hayatını kaybeden Michael Jackson'ın ölüm yıldönümünde yine dünyanın dört bir yanında özel anma etkinlikleri düzenlendi. Fakat asıl ilginç olansa, efsanevi sanatçının halen yaşıyormuşçasına sahibi olduğu satış rekorları kırması. Albüm satışlarının internetten yasa dışı eser indirme furyası yüzünden tükenme noktasına geldiği bir dönemde, Jackson'ın albüm ve DVD'leri halen en çok satanlar arasında.

Sanatçının kült albümü "Thriller", 50 milyonun üzerinde satarak tüm zamanların en çok satan albümü olmuştu. Jackson'ın hayatını kaybettiği 2009 yılından bu yana, Thriller'ın satış rakamı 150 milyona yaklaşarak erişilmesi neredeyse imkânsız bir hâsılata ulaştı.

Keza yine ses getiren Jackson albümlerinden olan ve 40 milyonun üzerinde satan “Bad”, son üç yıl içinde 80 milyonluk baraja ulaşmış durumda.

 

Michael Jackson'ın ölümünden kısa süre sonra piyasaya çıkartılan ve tüm video kliplerinin derlendiği “Vision” seti de 10 milyona yaklaşan satışıyla Jackson bereketinin bir başka örneği.

 


'EŞİNE AZ RASTLANIR BİR SADAKAT' 
Ünlü müzisyen ve yapımcı Quincy Jones, ivme kazanarak artmaya devam eden bu satışları sanatçının hayran kitlesinin eşine az rastlanır sadakatine bağlıyor. Hayranlarının internetten ya da diğer korsan yollardan edinmek yerine orijinal baskılı, kartonetli yasal ürünleri tercih ettiklerini söyleyen Jones, “Derme çatma imajlar ve kopyalarla Michael'a asla ihanet etmeyecek kadar özel bir dinleyici kitlesi söz konusu. Emin olun böylesi bir vefayı gösteren benzer bir kitle daha yok” sözleriyle teorisini keskinleştiriyor.

 

Müzik endüstrisine yön veren uzmanlar da Jones'a benzer yorumlar yapıyor. Ondan farklı olarak, koyu Michael Jackson hayranı olmamakla beraber koleksiyon meraklısı olan kitlenin de bu satışlarda ciddi pay sahibi olduğu görüşündeler.

HAYRANLARI ORİJİNAL ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYOR 
Sektörün uzmanları, Jackson'a ait eserlerin internet korsanlığından etkilenmiyor olmasını, içeriklerinin renkliliği, ambalaj ve grafik tasarım noktasındaki özenlerinden kaynaklandığını da önemle vurguluyorlar.

Michael Jackson'ın "Bad" albümünün piyasaya çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle hazırlanan özel bir set de eylül ayından itibaren müzik marketlerdeki yerini alacak.

Özetle, hem hayranları üzerindeki etkisi noktasında, hem de ticarî başarı anlamında Michael Jackson ve “ölüm” kelimesini bir arada kullanmak bir hayli zor.