Emekli olur olmaz borçlarını kapatmak için bir bankadan 5 bin TL kredi alan esnaf Mustafa Tülü, kredi borcunu öderken yakalandığı kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

Babalarını toprağa veren Tülü’nün çocukları da kredi belgeleri arasında buldukları “vefat poliçesine” dayanarak kalan taksitlerin sigorta kapsamında ödenmesi için bankaya başvurdu. Ancak sigorta şirketi, “Kredi kansere yakalandıktan sonra alınmış, sigorta bedelini tazmin edemeyiz’ yanıtını verdi.

Ömrü yetmedi
Mersin’in Mut ilçesinde yaşayan esnaf Mustafa Tülü, emekliliğine birkaç ay kala akciğer kanserine yakalandı. Tedavisi sürerken 2009 yılının Ekim ayında emekliliğe hak kazanan Tülü, piyasaya olan borçlarını kapatmak için ilçedeki Halk Bankası’ndan 36 ay geri ödeme şartıyla 5 bin TL kredi çekti. Ancak, emekli maaşını gelir göstererek kolayca kredi alan Tülü’nün ömrü borçlarını bitirmeye yetmedi. Borcunun 12. taksidinin kesildiği 2010 yılının Aralık ayında yaşamını yitiren Tülü’nün oğulları Azmi ve Mevlüt Tülü, borcu ödemek için belgeleri inceledikleri sırada krediyi veren bankanın yaptığı hayat sigortasını fark etti.

‘Kasıtlı ihlal’
Bankaya başvurarak babalarının hayatını kaybettiğini belirten aile, kredinin kalan bölümünün sigorta tarafından karşılanmasını istedi. Ancak, Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş., kredi alınırken akciğer kanserinin beyan edilmediğini gerekçe göstererek sigorta bedelinin ödenemeyeceğini bildirdi. Sigorta şirketinden gönderilen yazıda, Mustafa Tülü’nün sağlık karnesinin incelendiği ve kanser tanısının sigortalanmadan önce konulduğunun tespit edildiğine yer verildi. Şirket, poliçenin iptaline dayanak olarak da, Hayat Sigortaları Genel Şartları’nda yer alan; “Beyan yükümlülüğünün kasıtlı ihlalinde sigortacı riziko gerçekleşmiş olsa bile sözleşmeden cayabilir ve prime hak kazanır” maddesi gösterildi. 

 

Hasta mısın diye soruyorlar mı?
Yaşadıklarını “Şikayetvar” isimli sitede duyuran Tülü’nün oğullarından Mevlüt Tülü, kredi parasından kesilen 200 TL’lik sigorta bedelinin de kendilerine iade edilmediğini söyledi. Milliyet’e konuşan Tülü, “Sanki babam öleceğini bile bile gidip kredi aldı. Krediyi verirken ‘Hasta mısın’ diye soruyorlar mı? Emekli maaşı olunca ‘Gel yarın kredini al amca’ demişlar. Hâlâ olayı hazmedemedik. Dava açmayı düşündük ama annem engelledi. Kötü niyetli insanlar olsak ölüm raporuna akciğer kanseri nedeniyle öldüğünü yazdırmazdık” dedi.