Çeçen isyancılar, Kremlin'in desteklediği Çeçen hükümetini tanıdığı gerekçesiyle ayrılıkçı Çeçen lider Ahmed Zakayev hakkında ölüm fermanı yayımladı.

İsyancı Çeçenlerin internet sitesinde yapılan açıklamada, Zakayev'in Moskova'nın güdümündeki Çeçen hükümetinin meşruiyetini tanıyarak İslam'ı terk ettiği belirtildi.

Açıklamada, ölüm emrinin Çeçenistan'da en çok aranan ayrılıkçı lider Doku Umarov tarafından verildiği kaydedildi. Londra'da sürgünde yaşayan Zakayev, Rusya Federasyonu Çeçenistan Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Dukvaha Abdurahmanov ile 27 Temmuz'da Oslo'da bir araya gelmişti.

Abdurahmanov, Zakayev ile Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov'un izniyle görüştüğünü söylemişti.

Rusya ile 1994 ve 2000 yıllarındaki savaşlarda ayrılıkçıların komutanı olarak savaşan 50 yaşındaki Zakayev, Rusya'nın bölgede kontrolü ele geçirmesi üzerine Avrupa'ya iltica etti ve 2007 yılına kadar ayrılıkçıların resmi temsilcisi görevini üstlendi.

Moskova, Londra'da yaşayan Zakayev'in aralarında adam kaçırma ve cinayetin de bulunduğu 13 suçtan iadesini istemiş, ancak bu isteği 2003 yılında Londra'daki bir mahkeme tarafından reddedilmişti.

Kadirov, geçen ayın başında yaptığı açıklamada, Zakayev'in geri dönmesi halinde bundan memnuniyet duyacağını ve kendisine muhtemelen Kültür Bakanlığı'nda bir görev önerisinde bulunacağını söylemiş, ancak Rusya'nın Zakayev'e karşı suçlamaları düşüreceğine dair bir açıklama yapılmamıştı.