Bülent Gedikli, Gazze'deki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
''İsrail'in tutumu, elbette bir devlete yakışan bir tutum değil'' diyen Gedikli, İsrail'in ateşkes konusunda duyarsız davranmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Gedikli, İsrail'in arabuluculuk girişimleri ve ateşkes konusundaki tavrını da eleştirerek, şunları kaydetti:

''Bizim temennimiz tabii ki İsrail'in biran önce dünyadan yapılan bu çağrılara, bölgeden yapılan bütün bu çağrılara süratle cevap vermesidir. Fakat görebildiğimiz kadarıyla bunun tam tersi bir şekilde hareket ediyor. Oysa dünyanın ve bölgenin ihtiyacı olan şey barıştır. Barış için Türkiye'nin de başlatmış olduğu arabuluculuk çabaları vardı. Maalesef bunlar İsrail'in saldırılarıyla bir şekilde baltalanmış oldu. Biran önce bu ortamın yeniden tesisini arzu ediyoruz. Bu yönde devam ettiği takdirde, İsrail saldırılarına son vermediği takdirde zannediyorum bu, barışı da büyük oranda baltalamış olacak ve bölgedeki birçok ülkenin, dünyanın tepkisini çekecek.

İsrail'in Gazze'de özellikle sivillere karşı yürütmüş olduğu saldırılar artık bir insanlık suçu boyutuna ulaşmış durumda. Maalesef yüzlerce masum insanın bu saldırılarda öldüğünü üzüntüyle yakından takip ediyoruz. Bu saldırıların boyutları da artık çok çok ileri bir düzeye, insanlık ayıbı, insanlık suçu düzeyine ulaşmış görünüyor. Özellikle oralarda bulunan insani yardım örgütleri olsun, insan hakları örgütleri olsun bunların yapmış olduğu açıklamalardan da durumun vahim boyutlarda olduğunu görüyoruz, izliyoruz. Öyle görünüyor ki insani yardımlar ilgili yerlere ulaştırılamıyor. Böyle de bir durum söz konusu.

Görebildiğimiz kadarıyla, birçok insan hakları örgütünün de değişik yerlerde, 'Bu katliamı durdurun' adı altında birçok gösteriyi yapma hazırlıklarını da izliyoruz. Bu süreç, bütün dünyanın tepki vermesi gereken bir süreçtir. Bütün dünyanın ayağa kalkması gereken bir süreçtir. Artık İsrail Başbakanı Olmert de bir çift ayakkabıyı hak etti. Biliyorsunuz Irak'ta ABD Başkanı'nın yaşadığı bir durum söz konusuydu. Bir gazeteci ayakkabı fırlatmıştı. Herhalde artık İsrail Başbakanı'na bu ayakkabıların, bir çift ayakkabının fırlatılması gerekiyor. Durum bu boyutlara varmış halde.''

''ÇİFTE STANDART OLMAMASI LAZIM''

''Batı ülkelerinin Gazze'deki olaylara karşı tutumunu bir çifte standart olarak değerlendirmek gerektiğini'' vurgulayan Gedikli, bütün dünyanın teröre karşı mücadele konusunda ortak noktada buluşması ve tavır alması gerektiğini ifade etti.

Ülkelerin, demokrasi ve insan hakları konusunda savundukları evrensel değerlerin ihlal edilmesi durumunda çifte standart olmadan tepki göstermeleri gerektiğini belirten Gedikli,''Eğer bu tepkiyi vermiyorsanız, o zaman demokrasiden, insan haklarından bahsetmeye ne kadar hakkınız olur?'' diye konuştu.

SABAH