Newsnight'a bilgi veren ve adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklar, paranın Azeri boksçuların gelecek yıl Londra'da yapılacak olimpiyatlarda iki altın madalya kazanması karşılığında verildiğini belirtti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boks sporunun temsilcisi olarak Uluslararası Amatör Boks Birliği AIBA'yı tanıyor. WSB de AIBA'nın profesyonel dövüşler düzenleyen kolu. Olimpiyat oyunlarındaki boks maçlarını düzenleyen AIBA, bir Azeri vatandaşının turnuvalarından birine dokuz milyon dolar ödeme yaptığını kabul etti.
 
Ancak kuruluş, madalya kazanmak için şike yapıldığı iddiasını reddetti AIBA'nın avukatları BBC'ye yaptıkları açıklamada bu tür iddiaları 'akıl almaz ve tamamen yanlış' diye tanımladı. AIBA başkanı Doktor Ching-Kuo Wu bu görüşü destekledi. Ching-Kuo Wu, Newsnight'a yaptığı açıklamada iddiaların "bütünüyle yanlış ve gülünç" olduğunu söylerken "WSB'nin tamamen şeffaf bir şekilde yönetildiğini" ekledi.
 
Bununla beraber Ching-Kuo Wu, AIBA'nın konu yolsuzluk olduğunda sıfır tolerans politikası izlediğini ve iddialara ilişkin derhal bir soruşturma yürüteceğini ifade etti. Newsnight'a bilgi veren kaynaklar, AIBA'ya bağlı WSB'nin Operasyon Direktörü Ivan Hodabakş'la ilgili iddialarda bulundu. Buna göre, WSB'nin mali sıkıntıları vardı ve paraya ihtiyaç duyuyordu.
 
Kaynaklar, Azerbaycan'dan mali yardım karşılığında, olimpiyatlarda Azeri boksçuların altın madalya almasının garanti edilmesini öngören gizli bir anlaşma yapıldığını söyledi. Newsnight'a konuşan bir kaynak, 'Ivan birkaçımıza WSB'nin faturalarını ödeyebilmesi konusunda kaygılanmamamızı söyledi. Azeriler madalya aldığı sürece, WSB'nin parası olacaktı' dedi.
 
Bir diğer kaynaksa, Hodabakş'ın kendilerine gelip 'Şu anda güvendeyiz. Azerbaycan devreye girdi. Bunun için onlara madalyalar vermeliyiz. 'diye konuştuğunu anlattı. Sözkonusu kaynak, 'Milyonlarca dolarlık gizli ödeme karşılığında Londra'daki madalyalardan bahsediyordu. Madalyaların böyle göz göre göre satılması şaşırtıcıydı' dedi.
 
Hodabakş ise BBC'ye yaptığı açıklamada, Azerbaycan'la bir anlaşma yapıldığı iddialarının 'katıksız bir yalan' olduğunu söyledi. AIBA daha önce paranın WSB'nin Amerika kolu için, İsviçreli özel bir şirket tarafından ödendiğini iddia etmişti. Ancak Newsnight'ın ele geçirdiği belgelere göre Hodabakş, AIBA Genel Sekreteri Ho Kim ve Azerbaycan Acil Durumlar Bakanı Kemaleddin Haydarov arasında, 10 milyon dolarlık kredi verilmesini öngören bir yatırım anlaşmasıyla ilgili yazışmalar yaptı. Bu yazışmalar arasında Hodabakş'ın Azeri bakanlığına gönderdiği bir elektronik posta da yer alıyor. Hodabakş, 'Lütfen yatırım parasını mümkün olan en kısa sürede WSB Amerika'nın hesabına gönderin' diyor.
 
Newsnight bu ay başında Hodabakş'la İsviçre'deki ofisinde bir söyleşi yapmış ve paranın kaynağını sormuştu. Hodabakş, 'WSB Amerika için olan bu para, burada, İsviçre'deki bir yatırım şirketinden geldi' demişti. Ancak şimdi, AIBA ve WSB'nin avukatları bir İsviçre şirketi aracılığıyla ödenen paranın, aslında Azerbaycan'dan geldiğini kabul ediyor. Ama parayı hükümetin ödediğini reddediyorlar. Avukatlar, Azeri Bakan Haydarov'un özel bir Azeri yatırımcıyı WSB ile tanıştırdığını, bakan ve yardımcısının da yatırımcı iyi İngilizce konuşamadığı için aracılık yaptığını söylüyor.
 
Bu adı açıklanmayan yatırımcı, şimdiye dek WSB Amerika'ya dokuz milyon dolar ödeme yaptı. Newsnight, Haydarov'la iletişime geçmeye çalıştı. Ancak şu ana dek bir yanıt alamadı. Profesyonel dövüşler organize eden Barry Hearn, WSB'nin ilk kez tartışma konusu olduğu 2009'da kuruluşun ekonomik durumunu incelemiş ve bu kurumun para kazanamayacağı sonucuna varmıştı.
 
Hearn Newsnight'a yaptığı açıklamada, herhangi bir yatırımcının, kuruluşun iyi bir para kazanma fırsatı olduğunu düşünmesinin kendisini şaşırttığını belirtti. Hearn, 'Bir yatırımcı bu işe 10 milyon dolar koyarsa, sadece bir başka gezegenden geldiğini düşünebilirim' dedi.
 
Boks sporunun efsanevi yorumcusu Jim Neilly, Newsnight'a yaptığı açıklamada "Geçen yıllar içinde hile yapıldığına işaret eden yeterli sayıda vaka yaşandı." diye konuştu. AIBA Başkanı Doktor Wu Newsnight'a verdiği mülakatta kurumunun son dört yılı "boks sektörünü temizlemekle" geçirdiğini belirtirken bu spor dalı içinde herhangi bir yolsuzluk ya da manipülasyona müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.