29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yüzmede erkekler 4x100 metre karışık bayrak yarışında altın madalyayı, dünya rekoru kıran ABD Milli Takımı kazandı.
''Su Kübü'' adı verilen Ulusal Su Sporları Merkezi'nde yapılan müsabakada Aaron Peirsol, Brendan Hansen, Michael Phelps ve Jason Lezak'dan oluşan ABD Milli Takımı, 3.29.34'lük derecesiyle dünya rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu.

Eski rekor, 3.30.68 ile yine ABD'ye aitti ve ABD bu rekoru, Atina-2004'te kırmıştı.

Pekin-2008'e, ABD'li yüzücü Mark Spitz'in Münih-1972'de 7 altın madalya alarak kırdığı rekoru da kırma amacıyla gelen Phelps, böylece bir olimpiyatta 8 altın madalya kazanan tarihteki ilk sporcu oldu.

Bu dalda, 3.30.04'lük derecesiyle 2. olan Avustralya, gümüş madalya elde etti. Avustralya, Hayden Stoeckel, Brenton Rickard, Andrew Lauterstein ve Eamon Sullivan'dan oluşuyordu.

Yarışta Junichi Miyashita, Kosuke Kitajima, Takuro Fujii ve Hisayoshi Sato'dan oluşan Japonya, 3.31.18'lik derecesiyle 3. olarak bronz madalya elde etti.

Böylece oyunlarda yüzme branşında havuzda yapılan dallardaki müsabakalar tamamlanmış oldu.

PHELPS İLE İLGİLİ OLARAK DÜN ŞUNLARI YAZMIŞTIK

Tarihi dokunuş

29. Yaz Olimpiyat Oyunları"nda yüzmede erkekler 100 metre kelebek finalini Amerikalı Michael Phelps kazandı ve Mark Spitz"in 36 yıllık 7 altın madalya rekorunu egale etti.

Phelps, ikinci 50 metresine geride girdiği yarışı, son metredeki atikliğiyle, Sırp yüzücü Milorad Caviç"in yalnızca 1 salise önünde, 50.58 saniyeyle bitirdi. Caviç, 50.59 saniyeyle gümüş, Avustralyalı Andrew Lauterstein ise 51.12 saniyeyle bronz madalyanın sahibi oldu. Caviç ile birlikte Phelps"in rakipleri arasında gösterilen yurttaşı Ian Crocker ise ancak 4. olabildi. Amerikalı yücüzü, bu dereceyle hem yeni olimpiyat rekorunu kırdı, hem de bir olimpiyatta en fazla altın madalyayı kazanan Spitz"in rekoruna ortak oldu. Bu yarış, Phelps"in Pekin"de yeni dünya rekorunu kıramadığı tek yarış alarak notlara yazıldı. Bu arada Sırp yetkililer, müsabakanın sonucu için itirazda bulundu. Ancak Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) bu itirazı haklı bulmayınca Phelps"in altın madalyası onaylandı.

201 ÜLKEYE BEDEL

Efsane yüzücü, bugün yapılacak olan erkekler 4x100 metre karışık bayrak yarışında ABD takımında yer alacak ve 8. altın madalyasını kazanmaya çalışacak. Michael Phelps tek başına kazandığı madalyalarla ABD"yi sırtlayan isim olurken, katılımcı 204 ülkeden, 201"ini de geride bıraktı. Phelps havuzda toplam madalya sayısının da lideri durumunda bulunuyor. AB"D"li yüzücüyü vatandaşı Natalie Coughlin 5 madalya ile izliyor. Bayanlarda Couhlin en çok madalya sahibi olmasına rağmen, Avustralyalı Stephanie Rice 3 kezle en çok birincilik kürsüsüne çıkan isim unvanını taşıyor. Rice de tek başına 192 ülkeyi geride bırakıyor.

2 rekor daha çıktı

Pekin olimpiyatlarının 8. gününde yüzmedeki dünya rekoru sayısı 23"e yükseldi. Bayanlar 200 metre sırtüstü finalini Zimbabveli Kirsty Coventry 2.05.24"lük dereceyle kazandı. Bu derecesiyle yeni dünye rekorunun sahibi olan Coventry, üst üste iki olimpiyatta da bu mesafeyi ilk sırada bitirme başarısını gösterdi. Zimbabveli yüzücünün Pekin"de 3 de gümüş madalyası bulunuyor.

19"UN UĞURU

Bayanlar 800 metre serbestte Rebecca Adlington, altın madalyayı uzanırken, 8.14.10"luk derecesiyle dünya rekoruna imza attı. 19 yaşındaki yüzücü, böylece Amerikalı Janet Evans"ın 19 yıllık rekorunu tarihe gömdü. Erkekler 50 metre serbest müsabakasını ise Brezilyalı Cesar Cielo kazandı. Cielo, 21.45 ile kendisine ait olimpiyat rekorunu geliştirirken, 100 metrenin galibi Alain Bernard ve dünya rekortmeni Eamon Sullivan"ı geride bırakmanın mutluluğunu yaşadı.