Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, depremde ölen öğretmenler, yıkılan okullar ve aksayan eğitim-öğretim faaliyetiyle ilgili konuştu.

Dinçer, Van ve Erciş'teki büyük depremde 64 öğretmenin hayatını kaybettiğini, halen haber alınamayan öğretmenler olduğunu söyledi.

"Enkaz altındaki öğretmen sayısını bilemiyoruz" diyen Bakan Dinçer, "42 öğretmenin stajyer öğretmen olması nedeniyle ailelerine maaş bağlanmayacağı" iddialarına da yanıt verdi: "Konuyla ilgili yasal düzenleme yapılabilir. İlk aşamada Milli Eğitim Vakfı, ailelere bayram öncesi 10 bin lira destek sağlayacak" dedi.

Ömer Dinçer, Van’a 800 öğretmen atanacağını ve mağdur olan öğretmenler ile ailelerinin rehabilite edileceğini de vurguladı.

RİSKLİ OKULLARDA EĞİTİM YAPMAMAYA KARAR VERDİK

1999’dan sonra yapılan binaların daha iyi durumda olduğunun gözlemlendiğini dile getiren Bakan Dinçer, şöyle konuştu: "Van'da 446 okulumuzun 429’unda eğitim-öğretim yapabilecek durumdayız. Riskli okullarda eğitim yapmamaya karar verdik."

Van'da eğitim-öğretimin 14 Kasım’da başlayacağını kaydeden Dinçer, "Prefabrik okullar 14 Kasım'a yetişecek. Bayramdan sonra Van’daki ilk derslere vaktiyle öğretmenlik yapmış ünlü isimler girebilir" diye konuştu. Nilgün Balkaç'ın kimler olabilir bu ünlüler sorusuna ise "Aklımda isim yok, ama kapımız herkese açık. Hatta ilk derslerden birini ben vereceğim" yanıtını verdi.

Dinçer, 2012’de atanacak toplam öğretmen sayısı ile ilgili kesin bir rakam veremeyeceğini de dile getirdi.

BAKAN ÇELİK: ASALETEN ATAMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının, Van'daki depremde hayatını kaybeden asaleten atamaları yapılmayan stajyer öğretmenlerle ilgili olarak bir çalışmaları olduğunu bildirdi.

Çelik, Ak Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin hayatını kaybeden öğretmenler ve deprem bölgesindeki istihdam çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Bakan Çelik, “Depremde 42 genç öğretmen de can verdi. Henüz asaleten atamaları yapılmamıştı ve sağlık güvencesi ailelerine bırakamadılar. Bununla ilgili bir çalışma var mı?” sorusu üzerine de şu yanıtı verdi:

“Bununla ilgili de bakanlık olarak bir çalışmamız var. Henüz bunu paylaşma imkanımız olmadı. Yani depremde hayatını kaybedenlerle, iş göremezlik yani sakat kalanlarla ilgili durumların sosyal güvenlik açısından değerlendirmesinin biz gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili bir karar noktasındayız. Sayın Başbakanımızla bu konunun görüşülmesi gerekiyor. Ve tablonun netleşmesi gerekiyor. Tablo netleşir ve ona göre bir değerlendirme yapılır. 1999 depreminde de benzer bir uygulama yapılmış ama henüz elimizde veriler net olmadığı için ve değerlendirmeyi de genelde yapmadığımız için bakanlık bünyesinde böyle bir çalışmanın hazır olduğunu ifade edebilirim.”

"42 ĞRETMENİN ATAMASI YAPILMAMIŞ"

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, geçtiğimiz hafta Erciş’te 7.2’lik depremde yaşamını yitiren 68 öğretmenin en az 42’si henüz ataması yeni yapılmış öğretmenler'den oluşuyordu. Kimi geçtiğimiz 6 Aralık’ta, kimi 1 Haziran’da, kimi de 26 Ağustos’ta atanarak, görev yerlerine geldiler. Ancak bu öğretmenler “stajyer” statüsündeler. Yani henüz devlet memurluğuna “asaleten atanmış” kabul edilmiyorlar.

Bir yıllık stajyerliklerinin ardından devlet memuru kabul edilecek bu öğretmenler, stajyerlikleri kalkmadan yaşamlarını yitirdikleri için “geride kalanlara” bırakacak bir maaşları yasal olarak bulunmuyor. Ölümleriyle Türkiye’yi ağlatan genç öğretmenlerin geride kalan çocuk, eş, anne ve babalarına “maaş” bırakabilmeleri için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

"BİRÇOK VATANDAŞI İSTİHDAM EDEBİLİRİZ"

Çelik, Ak Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin deprem bölgesindeki istihdam çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Van'da büyük bir afet yaşandığını ifade eden Çelik, buradaki yardımların dizaynı gerekse yıkıntılardan vatandaşın kurtulması ve acil işlerin görülmesi çerçevesinde “toplum yararına çalışma” adı altında bilindiği gibi bir çok vatandaşın istihdamını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çelik, şöyle konuştu:

“Bu çerçevede, acil olarak Van ilimize 3000 bin kişinin toplum yararına çalışma çerçevesinde istihdamı ile ilgili ekibimizi gönderdik. Orada çalışmaya başladılar. Hızlı bir şekilde bu alımlar gerçekleşecek. Dün itibariyle yönetmelik değişikliği yaptık, 6 ay değil, bunları 8 ay 'toplum yararına çalışma' 8 ay olarak gerçekleşecek. Böylece bu zor şartlarda, kış gününde böyle bir afetle karşı karşıya kalan vatandaşlarımızın bu şekilde istihdamı, eve aş götürmeleri sağlanmış olacak. Bundan biz de büyük mutluluk duyuyoruz.”

İHTİYAÇ OLURSA 5000 KİŞİ

Çelik, bir gazetecinin, “Rakamı yükseltiniz mi?” sorusuna, “3000 diye başladık, gerek Hüseyin Çelik Bey, gerek bölgenin, vali beyin tabii talepleri doğrultusunda bunu 5 bine çekme, daha da yukarılara çekme imkanımız var. Ama şu anda öncelikle bu 3 bin kişinin istihdamı ile ilgili alanlar tespit ediliyor ve o alanlara kanalize edecekler. Ama ihtiyaç olursa 5 bine çıkmasında bir mahsur, bir engel bizim için yok” yanıtını verdi.
AA