İhsaniye Mahallesi'nde oturan ve Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nun kantinini işleten bir kız babası Orhan Çakat, 4 Ağustos 2003'te ortadan kayboldu. Çakat'ın eve dönmemesi üzerine ailesi polise kayıp başvurusunda bulundu. Polis, Çakat'ın iş çevresinde araştırma yaparken, cep telefonu kayıtlarında en son aynı mahallede oturan komşusu Halit Nurettin Dere ile görüştüğünü belirledi. Yapılan araştırmada elektrikçi olan Halil Nurettin Dere'nin, 150 bin TL değerindeki evini 18 bin TL'ye satıp kentten taşındığı belirlendi. Durumdan şüphelenen polis, tüm aramalara rağmen Dere ve ailesinin izini tespit edemedi.

İÇKİ MASASINDA CİNAYETİ ANLATTI

Halit Nurettin Dere, geçen yıl haziran ayında bir arkadaşını ziyaret için gittiği Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde, arkadaşıyla içki içerken işlediği cinayeti anlattı. Arkadaşının durumu bildirdiği avukatı da Dere'nin yaşadığı Karabük'te polise ihbarda bulundu.

Bunun üzerine harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri, Karabük'ün Yenice İlçesi'nde yaşadığı tespit edilen Halit Nurettin Dere ve eşi 42 yaşındaki eşi Habibe Dere'yi gözaltına aldı. Dere, ifadesinde cinayeti itiraf ederken, Orhan Çakat'ın cesedini sattığı evin bodrum katında ahşap döşemenin 1.5 metre altına gömdüğünü söyledi. Burada yapılan kazıda Çakat'a ait kol ve bacak kemikleri bulundu.

`BİR ANLIK ÖFKEME YENİLDİM, PİŞMANIM'

Halit Nurettin Dere tutuklanıp, Zonguldak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılırken, eşi Habibe Dere tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dere, mahkemedeki ifadesinde cinayeti şöyle anlattı:

"Evimin alt katını atölye olarak kullanıyordum. Orhan Çakat, olay günü atölyeye geldi. Bana borcu vardı. Bu yüzden tartıştık. Bu sırada benden atölyede gördüğü bir avizeyi istedi. Ben de `300 TL alacağım var, hangi yüzle istiyorsun' dedim. Bunun üzerine cebinden çıkardığı bıçağı gösterip küfür etti. Ben de sinirlendim ve atölyede elime geçirdiğim bir bıçakla karnından bıçakladım. Bir saat cesedin başında bekledim. Sonra durumu eşime anlattım ve cesedi evin altına gömmeye karar verdik. Bir anlık öfkeme yenildim, pişmanım."

Mahkeme, karar duruşmasında Halit Nurettin Dere'yi cinayeti haksız tahrik altında işlediği kanaatine vararak 17 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı, eşi Habibe Dere ise baraat etti.
Vatan