Öldüremeyeceğimi söyleyince de beni ölümle tehdit ettiler

Eski Çeçenistan Şeyhülislamı Şemseddin Batukaev'i öldürmek isterken yakalanan tetikçi Barhram Batumaev, Emniyet'teki sorgusunda önemli itiraflarda bulundu. Suikast teklifini Rusya'da aldığını belirten Batumaev, "Tanımadığım birisi bana geldi. 'İstanbul'daki bu adamı öldürür müsün?' diye sordu. Para teklif edildi. Kabul ettim" dedi. İstanbul'da gelerek Zeytinburnu'nda otele yerleştiğini anlatan Batukaev şunları anlattı: "Beni aradılar ve yanıma geldiler. Otelde tanımadığım biri silahı bana teslim etti. Götürüp Şemseddin'in oturduğu evi de gösterdiler. Yapamayacağımı anlayınca, Rusya'ya bildirdim. Bu defa beni ölümle tehdit etmeye başladılar. Ben de olay günü Zeytinburnu'nda Çeçenler'in kaldığı siteye gittim. Şemseddin'in evine gittim. Ben tuvalete girdiğimde o dışarı çıkmıştı.

Akşamüstü tekrar geleceğimi söyleyerek oradan ayrıldım. Tekrar geldiğimde Şemseddin'in yanındaki diğer Çeçenler silahı fark ettiler. Beni yakalayıp, etkisiz hale getirdiler ve polise teslim ettiler." Şu ana kadar olayın diğer Çeçen cinayetleri ile somut bağlantısı tespit edilemedi. Tetikçi Barhram Batumaev'in, azmettirici olduğu iddia edilen Uvays Ahmadov ile 12 telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. Tetikçi Batumaev'in üzerinden çıkan Stechin marka 9 mm'lik ruhsatsız silahın başka bir olayda kullanılmadığı anlaşıldı. Otel odasında ise 19 adet mermi bulundu. Batumaev'in, şeyhülislamın evine gittiği günün ertesine, Çeçenistan'a uçak bileti aldığı belirlendi. Etrafındakilere de, suikastın gerçekleşmesi durumunda hemen kaçacağını söylediği öğrenildi. Suikasttan son anda kurtulan Batukaev'in ise 2011'in başında Rus yanlısı Ramzan Kadirov tarafından tehdit edildiği ortaya çıktı.

Oturum izni olmadığı gerekçesiyle 8 Aralık 2010'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde bir süre gözetim altında tutulan Batukaev'in, Kadirov tarafından Çeçenistan'dan gönderilen akrabaları ile bir görüşme yaptığı belirlendi. Akrabalarının Batukaev'den, Çeçenistan'a dönüp Kadirov ile birlikte basın toplantısı yapmasını ve Çeçen mücahitleri kötülemesini istedikleri, aksi takdirde Kadirov'un kendilerini rahat bırakmayacağını söyledikleri öğrenildi. İddiaya göre Kadirov, o dönemde Batukaev'e uçak biletini bile gönderdi. Batukaev, teklifi reddetmesi üzerine ise Kadirov'un tehditlerine maruz kaldı.

NASIL YAKALANDI?
Zeytinburnu'nda, 7 Ekim'de Çeçenler'in kaldığı siteye gelen ve kendini Çeçen olarak tanıtan 26 yaşındaki Batumaev, Batukaev ile görüşmek istediğini belirtti. Şeyhülislam Batukaev'in bulunduğu eve alınan tetikçi Batumaev, Çeçenistan'dan geldiğini ve yardım istediğini belirterek konuşmaya başladı. Bu sırada telefon gelince, Batukaev evden ayrıldı. Tetikçi Batumaev de evden çıktı. Birkaç saat sonra tekrar siteye geldi. Çeçenler'le konuştuğu sırada belindeki silah farkedildi ve etkisiz hale getirildi. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, tetikçi Barhram Batumaev ile irtibatı olan 3 kişiden 2'sini Yalova'da, birini ise İstanbul'da gözaltına aldı.

BATUMAEV TUTUKLANDI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan Barhram Batumaev, Uvays Ahmadov ve İmran Ahmadov'la birlikte 4 şüpheli, Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi. Batumaev sorgusunun ardından tutuklanırken, diğer 3 kişi ise serbest bırakıldı.
sabah