Irak hükümeti ve Kürt yönetimini eleştiren Salihi, ''Ya Sünni'nin gölgesine ya da Kürtlerin gölgesine gireceksiniz emri vakisini asla kabul etmeyiz'' dedi.

Musul'u ele geçirdikten sonra gözünü Türkmen köy ve ovalarına diken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları birçok Türkmen bölgesini ele geçirdi. Irak ordusunun çekilmesi üzerine bölgeye giden Peşmerge güçleri de Türkmen bölgelere hakim olmak isteyince arada Türkmenler kaldı. Gruplar arasında süren hakimiyet çatışmalarında şimdiye kadar yüzlerce Türkmen hayatını kaybetti. Kuzey Irak'ta en kötü durumda olanların Türkmenler olduğunu belirten Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Kuzey Irak'ta yaşanan son gelişmelerin Türkmenler üzerine oynanan bir oyun olduğunu söyledi. Irak hükümeti ve Kürdistan yönetimini eleştiren Salihi, ''Ya Sünni'nin gölgesine ya da Kürtlerin gölgesine gireceksiniz emri vakisini asla kabul etmeyiz'' dedi.

 

'TÜRKMENLERİ SİLAHLI GÜÇLERLE GÖÇ'E ZORLUYORLAR'

Türkmenlere ait güvenli bir bölgenin oluşturulmadığını belirten Salihi, ''Türkmenler için bir coğrafya ortaya konulmadı. Başta uluslararası güçler, Irak hükümeti ve Kuzey Irak hükümetinin bu hususta yardım eli uzatmaması Türkmenlerin durumunu farklı bir noktaya getiriyor. Göç ciddi bir şekilde Türkmenler için tehlikedir. Çünkü bu komploların amacı Türkmenleri toprağından çıkarmaktır. Bunu da silahlı gurupları korkutucu göstererek Türkmenlerin topraklarını terk etmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Göçler asimile politikasının bir parçasıdır. Bu da aşama aşama Irak Türkmenlerinin üzerine uygulanıyor. Bir kısım kulaklarını tıkamış duymuyor. Bir kısım ise zaten projenin aşamalarında bizzat yer alıyor'' dedi.
 

'ANKARA DIŞINDA BİZİM İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYAN YOK'

Kuzey Irak'ta yalnız bırakıldıklarını belirten Salihi, 'Ankara dışında bize destek veren olmadı. Türk Cumhuriyetlerinin bir gün olsun manevi desteklerini görmedik. Biz Karabağ, Kıbrıs, Azerbaycan, Türkmenistan bütün Türk cumhuriyetleri için ağladık ama onlar bir gün bizim için bir damla gözyaşı dökmedi. Maalesef kaderimize bırakıldık. Ama ne kadar yalnız bırakılsak da bizim içimizde olan direniş ruhu hiç bitmeyecek. Kesinlikle topraklarımızı kimseye kaptırmayacağız'' dedi.
 

'NE SİLAHLI GRUPLARIN NE DE PEŞMERGENİN GÖLGESİNE GİRMEYİZ'

Hiçbir silahlı grubun yönetimine girmeyeceklerini belirten Salihi, ''Üzerimize oynanan bu siyasi olaylar yeni değildir. Geçmiş yıllarda da üzerimize bu oyunlar oynandı ama bizi topraklarımızdan etmeyi başaramadılar. Biz ne olursa olsun emri-vaki siyaseti ret ediyoruz. Biz Kürtlerle, Sunilerle ve Şiilerle bu bölgede kardeşçe yaşayabiliriz. Ama bize ''Ya suninin gölgesine ya da Kürtlerin gölgesine gireceksiniz'' emri vakisini asla kabul etmeyiz. Türkmenler artık ayakları üzerinde dursunlar. Bu olayların en büyük sorumlusu birincisi Irak merkezi hükümetidir ikincisi Kürt Bölgesel Hükümetidir. Üçüncüsü uluslararası bölücülerdir'' dedi.
 

TÜRKMEN BÖLGELERİ SÜREKLİ HAKİMİYET DEĞİŞTİRİYOR

Türkmen bölgelerinin sürekli hakimiyet değiştirdiğini belirten Başkan Salihi, 'Türkmen bölgeleri bir gün IŞİD'in kontrolüne geçiyor bir gün Peşmergenin. Telafer şuanda silahlı güçlerin kontrolüne geçti. Tuzhurmatı Peşmergenin kontrolüne geçti. Ama karşısında bulunan Türk ovaları ve beldeleri silahlı grupların denetimine geçti. Yani baktığımızda Türkmenleri ikiye bölüyorlar. Bu da bizim için en büyük tehlikedir. Göç sırasında Türkmenler bombardıman altında kaldı. Yüzlerce şehitlerimiz var. Çocuklarını kaybeden aileler oldu. Göç sırasında iki çocuk dağda kayboldu. Ölümle her an burun buruna olan Irak Türkmenleri, şimdiye kadar bölgede sadece siyasi bir güç olarak yer aldı. Türkmenler son yaşanan olaylardan sonra, farklı grupların hakimiyeti altına girmektense silahlanmayı seçti' dedi.

Öte yandan, Irak Türkmen Cephesi binası önünde toplanan Türkmenler ise silahlanarak şehitler ölmez vatan bölünmez sloganları attı. Odasında olası saldırılara karşı çelik yelekli oturan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi açıklamalarını belindeki tabancasını çıkarmadan yaptı. Salihi'nin belindeki tabancanın yanı sıra hemen yanı başında bulundurduğu AK 47 marka kaleşnikof da dikkat çekti.