Cumhuriyet- İstanbul’da Şişli, Beşiktaş, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Sarıyer ilçelerindeki ilköğretim okullarının öğrencileri, velileri ve öğretmenleri, okullarının “imam hatib”e dönüştürülmek istenmesi kararına karşı protesto gösterileri düzenledi. Veliler topladıkları bini aşkın imzayı ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Öğrenciler karne gününde “Okulumuzu istiyoruz” derken, veli ve öğretmenler ise yetkililere “Okulumuza dokunmayın” çağrısı yaptı. Halkevleri üyeleri de AKP’nin eğitim politikalarını Taksim’de geniş katılımlı bir yürüyüşle protesto etti.

Şişli 19 Mayıs İÖO öğrencileri, velileri ve öğretmenleri, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanındaki okulun önünden, Halaskârgazi Caddesi’ne kadar “Bu okul bizimdir, bizim kalacak”, “Eğitim özgürlüğü istiyoruz” sloganları, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde yürüyüş düzenledi. Daha sonra yeniden okulun önüne gelen grup adına açıklama yapan öğrenci velisi Alev Şengezer, “Çocuklarımızın, okulumuzun, öğretmenlerimizin bu belirsizlik içinde kalmasını istemiyoruz. Lütfen okulumuza, öğretmenlerimize, çocuklarımıza dokunmayın” diye konuştu.

Eğitim-Sen 3 No’lu Şube yöneticisi Nursen Tanrıverdi ise “Eğitim yapboz tahtasına çevrilemez. İzin vermeyeceğiz” dedi.

Bahçelievler Kemal Hasanoğlu İÖO öğrencileri, velileri ve öğretmenleri de düzenledikleri yürüyüşle kararı protesto etti. Okul önünde toplanan grup, “4+4+4 Yıkım Yasası’na hayır” yazılı dövizleri taşıyarak “Gerici eğitim istemiyoruz”, “Aydınlık Türkiye, cemaatlere geçit yok” sloganları ve alkışlar eşliğinde kısa süreli bir yürüyüş düzenledi.
 

‘800’e yakın evladın hakkı’

Grup adına basın açıklaması yapan öğrenci velisi Özgür Beyazkış, “ Bu okul hepimizin yuvasıdır, evidir. Yetkililere 800’e yakın evladın hakkını bertaraf edip başka evlatlara hak teslim edileceğinin büyük haksızlık olduğunu hatırlatıyor, müjdeli haber bekliyoruz” diye konuştu.

Dikilitaş’taki Mahmut Erseven İÖO öğrencileri, velileri ve öğretmenleri de okulun önünde toplanarak, “Okulumuzu istiyoruz”, dövizleri taşıdı. Grup adına açıklama yapan CHP İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Kartal, “Burada farklı inançlara sahip çok sayıda insan var. Okulmuz adına verilen karar halkı bölmek demektir. Bu kesinlikle siyasi bir karardır. ‘Dindar gençlik’ adı altında Türkiye’yi geri, antidemokratik bir sisteme dönüştürmek istiyorlar” diye konuştu.
 

‘AKP’ye teslim olmayacağız’

Halkevleri üyeleri de AKP’nin eğitim politikalarını Taksim’den Galatasaray Meydanı’na yaptığı yürüyüşle protesto etti. Yürüyüşe her yaş grubundan öğrenciler ve velileri katıldı. Taksim Meydanı’nda basın açıklamasını okuyan Fadime Demirtaş, “Biz çocuklarımızı AKP’ye kurban etmeyeceğiz” dedi. Öğrenci Kolektiflerinden Utku Oğul ise“AKP’ye sokakları ve üniversiteleri dar edeceğiz” diye konuştu. Liseli Genç Umut adına yapılan açıklamada ise “AKP dindar, korkak ve itaatkâr gençlik istiyor ama izin vermeyeceğiz” denildi. Açıklamanın ardından grup hazırladıkları “Sende dur de 4x3’e”şarkısını hep bir ağızdan söyledi.