KAYSERİ Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, suça eğimli öğrencileri kast ederek "Polat Alemdarlar'ı ve `Mematiler'i, gönüllü öğretmenlere zimmetleyeceğiz" dedi.

Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü öncülüğünde, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İl Özel İdare Toplantı salonunda `Okullarda Güvenlik' toplantısı yapıldı. Vali Mevlüt Bilici başta olmak üzere Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile çok sayıda protokol üyesi ve okul müdürünün katıldığı toplantıda, okullarda alınacak önlemler tartışıldı. Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata geçen yıl 16 okulda başlatıkları, suça eğilimli öğrencileri, `gönüllü öğretmenlere zimmetleme' uygulamasını bu yıl da sürdüreceklerini söyledi. Ayata, şöyle dedi:

"Her okulda suça meyilli öğrenciler belirlidir. Bu öğrenciler, liderlik özelliği bulunan, çok çalışkan ve çok zeki olup herhangi bir suça katılmaz. Dersleriyle ilgilenirler ya da dersle ilgisi olmayıp bu liderlik özelliklerini farklı alanlarda ortaya koymaya çalışırlar. İşte bu farklı alanlardan birisi de kendisine ekip kurmaktır. Geçen yıllarda bazı okullarda televizyon dizilerindeki `Polat Alemdarlar'a ve değişik kişilere özenmelere bağlı olarak kavga ve ekipleşmeler vardı. Çok şükür geçen yıl hiç böyle bir şeye rastlamadık. Bu başarılı çalışmalarımızın bir sonucu olduğunu düşünüyoruz."

GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLERE ZİMMETLENDİ

Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, suça eğilimli öğrenciler ile gönüllü öğretmenlerin ilgilendiğini söyledi. Ayata, bu konunun öncelikle okullardaki öğretmen kurullarında ele alındığını anlatırken, şöyle dedi:

"Öğretmenler kurulunda öğrencilerle ilgilenecek rehber öğretmenlerin dışındaki gönüllü öğretmenler belirlendi. Bu öğretmenlerimiz, suça meyilli öğrencilerimizle, bire bir arkadaşlık kurdu, onunla oturup sohbet edip çay içerek sanki proplemlerine destek oluyormuş gibi ama denetlediğinden ve yönlendirdiğinden habersiz çalışma yaptı. Çalışmayı `Zimmetleme' diye isimlendirdim. Öğretmenlerimiz, öğrencilerin evlerine kadar gidip aileleriyle görüştü. Ailelerin yaşamlarını yerinde inceleyip, ekonomik durumlarına baktı. Ailelerin ekonomik sıkıntıları, müdürlük olarak değişik kurumların desteğiyle çözdük. Öğrencileri liderlik vasıfları olduğu için okulların basketbol veya voleybol takımlarında görevlendirdik. Yeteneği olanları da tiyatro veya değişik alanlarda yönlendirdik. Önemli başarılar elde ettik. Aynı uygulamayı bu yıl da yapacağız."

Toplantıda, okullarda cep telefonunun yasaklanması da gündeme geldi. Bir okul müdürünün ""Okullarda cep telefonunu yasaklasak olmaz mı?" sorusuna Milli Eğitim Müdürü, "Olabilir" yanıtı verdi. Ayata, şöyle devam etti:

"Okullarda cep telefonu yasaklamayı düşünüyoruz. Ancak, öğrencilerin iletişim özgürlüğünü de engellemek istemiyoruz. Bu konuda ne yapabileceğimizi birlikte düşünelim. Bazı okullarda cep telefonu yasağı uygulanıyor. Bu uygulamalarda yüzde 95 başarı elde edildiği yönünde bilgi geliyor. Ancak, anne veya baba, çocuğunun okuldan sonra dersaneye gittiğini bu nedenle yanında cep telefonu olmasını isteğini söylüyor. Ayrıca veya acil bir durumda hemen görüşmek isteğini bizlere iletiyor. Bu nedenle cep telefonu kullanımını yasaklama konusunda ne yapabiliriz veya başka ne gibi çözüm bulabiliriz. Bunu ayrı bir toplantıda ele almalıyız."

Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de, 4 yıldan bu yana okullarda sürdürelen `Polis Ağabey' uygulamasını bu yılda devam ettireceklerini söyledi. Özdemir, uygulama ile okullarda ciddi bir sorun olmadığını, çeteleşmenin önlendiğini, uyuşturucu kullanımının önüne set çekildiğini kaydetti. Çocuk Şube Müdürü Ömer Güneş de okullarda 2006-2007 eğitim döneminde 50, 2007-2008 eğitim ve öğretim döneminde 68 adli olayın yaşandığını söyledi. Ömer Güneş, bu olayların büyük çoğunluğunun da ani gelişen ağız tartışmasının kavgaya dönüşmesini sonucu meydana gelen olaylar olduğunu belirlediklerini de ekledi.

Hürriyet