Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, kola ve cips satışlarının okullarda yeniden serbest bırakıldığını ileri sürerek, ‘kantin devriminin’ sermayeye kurban edildiğini söyledi. “Çocuklar ve dolayısıyla ülkenin geleceği küresel sermayenin çıkarlarına kurban ediliyor” diyen Özer, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerinin, yasağı tüketimi cazip kıldığı gerekçesiyle sona erdirdiklerini belirtti.

Bakanlık yetkililerinin samimi olmadığını belirten Gıda Hareketi Lideri Özer; “Bilakis yasak nedeniyle tüketim azalmıştı ve aileler bu durumdan çok memnundular. Yasağın tüketimi azaltması, yerli ve yabancı birçok üreticiyi rahatsız ettiği için baskı uygulandığı dile getiriliyordu. Bakanlıkların bu geri adımı, baskılara boyun eğmekten başka bir anlam taşımaz. Kaldı ki gerekçeleri ilmî açıdan hiçbir kıymeti harbiyesi olmayan komik değerlendirmelerdir. Bu boyun eğiş çocukları; dolayısıyla da ülkenin geleceğini endüstriye peşkeş çekmektir” sözleriyle tepki gösterdi.

BAŞBAKANLIK GENELGESİ

Özer’in bu iddiaları karşısında aradığımız Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise açıklamalara tepki gösterdiler. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programıyla ilgili Başbakanlık Genelgesini anımsatan yetkililer, bu genelgeyle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirme talimatı verildiğini anımsattılar.

GEÇEN YIL YASAKLANDI

Bu programın, “Obezitenin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar” bölümünde yer alan ”Okullarda Obezite ile Mücadelede, Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması” başlığı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığının 21 Temmuz 2011 tarihli ve 2011/41 sayılı Genelgesi ile gazlı içecekler ile cipslerin yasaklandığının altını çizdiler.

YASAK DEVAM EDİYOR

Hem Sağlık Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimi olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü söz konusu Genelgenin halen geçerli olduğunu ve yeni eğitim öğretim döneminde de uygulamanın süreceğinin altını çizdiler.

İŞTE O MADDE:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Temmuz Tarihli Genelgesi;

Eğitim kurumlarımızın, yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dâhil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri, v.b. yerlerde, çocukların dengesiz beslenmesine şişmanlığa (obezite) sebep olabileceğinden, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan (enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler) ile kızartma ve cipslerin satışları yapılmayacak, otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmayacaktır. Bunların yerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satış yapılabilen meyve bulundurulacaktır” şeklinde değiştirilmişti.