Dinçer, Van ve ilçelerinde ara verilen eğitim dönemini de 5 Aralık 2011 tarihinde başlatmak üzere hazırlık yapıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da yıkılan okulların yerine yenisinin çelik konstrüksiyon olarak yapılacağını açıkladı. Dinçer, bu yöntemle yapılan binaların depreme karşı daha dayanıklı olduğunu ve maliyetinin de düşeceğini belirtti. Ömer Dinçer, bu şekilde çelik konstrüksiyon okul inşasında da tecrübe kazanacaklarını aktardı. Zaman'a gündemdeki konuları değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Van'da eğitime 5 Aralık'ta başlamak üzere hazırlık yaptıklarını belirtti. Dinçer, bu ildeki yöneticileri izine gönderdiğini ifade ederek, "Gidin 5 Aralık'a kadar dinlenin dedik. Buradaki tecrübeli arkadaşları da geçici olarak Van'a gönderdik. Müsteşar yardımcısı başkanlığındaki bir ekibi de Van'da görevlendirdik. Oradaki eğitimi aksatmadan meseleyi nasıl çözeceğimizi inceleyecekler, araştıracaklar." dedi.

Her yıl iki defa yapılan özür grubu tayinlerinin bu yıl bire düşürülmesiyle ilgili eleştirilere cevap veren Bakan Dinçer, olaya öğretmen perspektifi yerine eğitim perspektifinden bakılması gerektiğini aktardı. Bu yıl bir kereye mahsus özür grubu tayinlerin yıl ortasında yapılması isteğine karşılık ise "Her yıl bir defaya mahsus oluyor. Gelecek sene gelenler de bir defaya mahsus olarak isteyecek. Yılda bir kere olur diye kanun çıktı." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 40 ilinde öğretmenlerin gittikleri yerde 1 yıldan az kaldığını belirten Bakan Dinçer, "Çocuklarınızın eğitime başladığı bir dönemde, tam eğitim döneminin ortasında öğretmeninin bir başka yere gitmesini ister misiniz? Burada öğrencinin psikolojisini hiç kimse düşünüyor mu? Öğretmen bir kişi, ama bırakıp gittiği o sınıf 30-35 kişi. O çocuklar ne olacak? Olayı öğretmen perspektifinden çıkarıp eğitim perspektifine oturttuğunuzda ve öğrenci ihtiyaçları üzerine bina ettiğinizde farklı bir durum ortaya çıkıyor." diye konuştu.

40 ilde öğretmenlerin ortalama kalma sürelerinin 1 yıl olduğunu belirten Ömer Dinçer, "Böyle bir ortamda eğitimin kalitesinden bahsetmeniz mümkün mü? Öğretmenlik ve fedakârlık dediğiniz şey özellikle burada ortaya çıkıyor. 6 ay daha bir öğretmenin eşinden ayrı kalması onun hayatında sadece 6 aydır. Ama terk edip gittiği onlarca çocuğun, ömür boyunca, eğitimi boyunca etkileneceği bir sonuç yaşatmaya sebebiyet verecek bir durumdur bu." değerlendirmesini yaptı. Dinçer, öğrenci kalmadığı için atıl duruma gelen köy okullarını değerlendirmek için de kademeli bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da deprem sebebiyle ara verilen eğitime 5 Aralık 2011 tarihinde yeniden başlamayı planladıklarını bildirdi. 40 civarında okulun kullanılamaz hale geldiği bilgisini veren Bakan Dinçer, "Şu ana kadar 10'ar derslikli iki prefabrik okulu inşa edecek hazırlıkları tamamladık. Her iki dönemde okulları 1'er hafta 10'ar gün uzatma düşüncemiz var." şeklinde konuştu.