Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli “Seni atarım” dediği öğrenciyi okuldan attı. Okuldan öğrenci atmak bu kadar kolay mı?

Adana Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper AKINOĞLU:
BU olayda bir komisyon kurulmuştur, öğrenci disiplin yönetmeliğine göre bir karar verilmiştir. Öğrencinin bu karara itiraz etme hakkı vardır. YÖK’e başvurur, idari mahkemelerin de yolu açıktır. Her ne sebeple olursa olsun okuldan atmak çok ağır bir ceza. Bizim okulumuzda da eylemlere katılanlar oldu, posterler asıldı, savcılığa intikal eden olaylar oldu. Onlarda dahi böyle bir cezalandırmaya gitmedim. Öğrenciler gençtir, delikanlıdır, hata yapabilir. Ama bizlerin, onların eğitim hakkını ellerinden alma noktasına gelmemiz çok doğru değil.

‘İdarecilik anlayışıyla bağdaşmıyor‘

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat GEZGİN:SAYIN rektörün almış olduğu karar bence yanlıştır. Öğrencilerle iletişimimizin iyi olması ve onları dinleyip sorunlarına çare aramamız gerekli. İdeal idarecilik anlayışı budur. Söz konusu olayla ilgili alınmış olunan tavır uygun değildir. Üniversite öğrencisi gençtir, hata yapabilir. Okula kazandırmak için çaba sarf edilmeli, bu gençler kolay yetişmiyor.

‘Protestodan atılmamıştır, altında başka bir neden var’

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem TOLGA:ELEŞTİRİLİYOR ama işin aslında ne oldu bilmiyoruz. Sadece bu olayın neden olduğunu zannetmiyorum, gerekçesi söz konusu protesto değildir. Rektöre cevap vererek düzeni bozma gerekçesiyle de soruşturma açılabilir. Ama burada başka bir olay var. Çünkü öğrenciye rektörlük değil fakülte soruşturma açmış. Genel mahallerde olan şeylerde rektörlük soruşturma açar. Demek ki asıl gerekçe rektörle girilen tartışma değil. Öyle olsaydı soruşturmayı fakülte açmazdı.

‘Zaten 4 yılda 1 dersten geçmiş!’

Eski Bakan-Rektör Pakdemirli’nin babası Ekrem PAKDEMİRLİ:
ESKİ bakanlardan ve bir dönem Başbakan Yardımcılığı yapmış olan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, tartışmanın yaşandığı gün öğrenciye kameralar önünde, “Bende seni okuldan atarım” demişti. Rektör yaklaşık 15 ay sonra dediğini yaptı. O dönem “Benim oğlum kimseyi okuldan atmaz” diyen eski Bakan Ekrem Pakdemirli, bu kez oğlunun yanında yer aldı.

Ekrem Pakdemirli, “Öğrencinin zaten Selçuk Üniversitesi’ndende atıldığını duydum. 4 yıldır okuyor, ancak 1 dersten geçmiş. Ayrıca okuldan atılmasının gerekçesi, rektörle girdiği tartışma değil. Daha önce karışmış olduğu bir olay” diyerek oğlunu savundu.