Diyarbakır"da valilik ve İl Eğitim Müdürlüğü"nün onayı ile 8 pilot ilköğretim okulunda, ilkokul 4. sınıf öğrencilerine, “Anneniz, babanınız, dedeniz, nineniz ve diğer aile fertleriniz İslam dinine inanıp ibadet ediyor mu etmiyor mu” diye sorulduğu iddia edildi.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Dicle Üniversitesi Araştırma Görevlisi Fatih Özkan, Diyarbakır"da çocukların din eğitimine ilişkin bir doktora tezi hazırlamak istedi ve ilkokul düzeyinde öğrenciler üzerinde bir anket çalışması yapmaya karar verdi. Valilik ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü de onay verdi. Özkan, toplam 1.130 öğrenciye anket uyguladı.

23 soru yer alan ankette, “Anne babanız ne iş yapıyor, eğitim durumları nedir?” gibi özel soruların yanı sıra, “Evinizde yemeklerden sonra dua okunur mu? Ailece dini filmler izler misiniz? Anne babanız İslam"a inanır mı inanmaz mı? Oruç tutmayı ister misiniz? Kuran okumayı bilir misiniz? Dini konularda kimler size nasihat eder” gibi dini inançlara yönelik sorular da yer alıyor.
Bazı aileler fişlendiklerini savundu. Bazı aileler de anketin özellikle Diyarbakır"da yapılmasına dikkat çekti.

Özkan, “Bu fişleme girişimidir” eleştirilerine de “Evet kötü niyetli biri kullanabilir” yanıtını verdi ve kendisinin iyi niyetli olduğunu söyledi. Özkan, “Din eğitiminde anne ve babanın rolünü araştırıyorsam bunları sormak zorundayım” dedi. Özkan, sorularını İlahiyat Fakültesi hocalarıyla ortak hazırlandığını da kaydetti.

Milliyet