Öğretmenler Sendikası, Kuran kursu açılmasına şiddetle karşı çıkarak, “İlim ve irfan yuvası okullarımızın birer tekkeye dönüşmesine asla izin vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.
Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise, kursların laik eğitim sistemine uygun olarak yapılacağını söyledi. Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez de, “Kursların cemaatler tarafından değil, yasal el tarafından verileceği” görüşünü savundu.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, yapılan protokolü kabul etmeyeceklerini kaydederek, “Okullar eğitim yuvasıdır. Buraları laik eğitim dışında kimseye teslim etmeyeceğiz” dedi.
“AKP"nin Türkiye"deki uzantılarını KKTC"ye de yaymaya çalıştığını” öne süren Elcil, “Öğretmenler olarak okullara girilmesine müsaade etmeyeceğiz. Sendika olarak okul müdürlerine çağrı yapacağız, okulları açmasınlar” dedi. 1 Ağustos"ta başlayacak olan ve 8 hafta süreceği belirtilen kurslarda derslerin öğretmenler ve 4 yıllık İlahiyat Fakültesi mezunu imamlar tarafından verileceği öğrenildi.

"Ilımlı İslam uygulanıyor"
Öte yandan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, “Ilımlı İslam” modelinin, Kuzey Kıbrıs"ta da adım adım uygulanmaya konulduğunu öne sürdü. “Bu kültüre yabancı olan Kıbrıs Türk halkının yaşam biçimine ve düşünsel yapısına empoze edilmeye çalışıldığını” savunan Çakıcı, bunun bir kültür işgali olduğunu ileri sürdü.