Milli Eğitim Bakanlığı şikayetler üzerine Mardin'de ki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) yönetimini açığa aldı

MEB, Mardin Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki öğrencilerin şikayetleri üzerine okul yönetimini açığa aldı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu"nun bir raporu, Mardin"in Mazıdağı ilçesindeki yatılı bölge okulunda eğitim gören çocukların içler acısı halini ortaya çıkardı. Raporun ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, Mardin'deki okul yönetimini açığa aldı.

Raporda, Mardin'de Musa Cihaner Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'ndaki çocukların, haklarında korunma kararı alınan ''korunmaya muhtaç çocuklar'' ile haklarında tedbir kararı alınan ''suç mağduru'' ya da ''suça sürüklenmiş çocuklardan'' oluştuğu belirtildi.

Komisyonun, bu kuruluşlarının fiziki ve yaşam koşullarına ilişkin yaptığı gözlem ve incelemelerde, herhangi bir olumsuzluğa rastlamadığı ifade edildi.

Mardin'deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nde, suça sürüklenen ya da suç mağduru çocukların, ''Bu uygulamanın en yakın zamanda sonlandırılması uygun olacaktır. Benzer olarak, haklarında tedbir kararı verilen çocukların da kendi içlerinde ayrılmaları gerekmektedir. Zira her ne kadar ikisi de suçun mağduru olsa da suça sürüklenmiş çocuk, eylemin aktif, suç mağduru çocuk ise eylemin pasif öğesidir. Bu bağlamda, bu çocukların rehabilitasyonları ve sonrasında barınma, korunma ve eğitimleri de ayrı olmalıdır.

SHÇEK kuruluşlarından kurum korumasına alınan çocuklara ve büyüklere ciddi olarak psikolojik destek ve rehabilitasyon hizmeti vermesi beklenmektedir. Mevcut insan kaynaklarındaki sayı yetersizliği ile bu fazla mümkün değildir.

Genel olarak SHÇEK teşkilatının bütçe kaynaklı sıkıntılarının fazla olmadığı gözlemlenmektedir ancak var olan yapılanma içinde SHÇEK'in koruma, bakım ve sosyal rehabilitasyon açısından başta personel olmak üzere birtakım yetersizlikleri bulunmaktadır.

Bu noktada, Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılması, haklarında tedbir kararı verilen çocuklara verilecek hizmeti, amacına ulaştırma açısından faydalı olacaktır. Çocukların kuruluşlara gelmeden önce yaşadıkları sorunları aşabilmelerine yardımcı olabilecek mesleki çalışmaların yapılması sağlanmalıdır. Bu amaçla öncelikle yurt ve yuvalardaki psikolog sayısı arttırılmalı ve buralarda psikiyatr istihdam edilmelidir.''

''ROL MODEL ÖNEMLİ''
Raporda, ''çocukların bulundukları kurumlara ilişkin algısı nasıldır? Buralar, kötü anılar bırakan yerler midir, yoksa fedakar ve örnek alınacak rol modellerin bulunduğu yerler midir?'' soruları üzerinde tartışılması gerektiğini belirtildi.

Söz konusu kurumlarda çalışanların, davranışlarıyla çocuklara iyi birer rol model olma konusunda mesafe alınması gerektiği ifade edildi.

Mardin'deki incelemelerde görüşülen çocuklardan yalnızca birinin böyle bir kurumda çalışarak insanlara yardımda bulunmanın güzel olacağına değinmesinin, genel olarak çocuklarda böyle bir ihtimale karşı isteksizliğin görülmesi olduğu vurgulandı.

Çocukların, bir hedefe yönlendirilmesi, onlara bir amaç edindirilmesi konusunun rehberlikle ilişkili olduğu belirtildi.

YİBO'LARDAKİ ATIL MEKANLAR
Raporda, Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Dark Sürücü Çağdaş Yaşam YİBO'da göze çarpan en büyük sorunun, mevcut kapasitelerinin altında hizmet veriyor olamalarından kaynaklandığı ifade edildi.

Okul yatakhanelerinde çok sayıda atıl mekanlar bulunduğuna işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

''Ülkemizde pek çok ilköğretim okulunda 60-70 kişilik sınıflar olabilmekteyken incelenen YİBO'da, bir sınıftaki öğrenci sayısı 25-30 kişidir. Atıl mekanların varlığı, öğrenci sayısının azlığını YİBO'larda pozitif ayrımcılık uygulanıyor şeklinde değerlendirmeye imkan vermemektedir. Özellikle artık kendine yüklenen misyonu yerine getiremeyen şehir merkezlerindeki YİBO binalarının başka amaçlarla kullanılabileceği düşünülmelidir.

Mardin şehir merkezinde bulunan bir YİBO'nun kız meslek lisesine dönüştürülmüş olması, bu nedenle olumlu karşılanmıştır.''

''KARINLARI DOYMUYOR''
Raporda, incelemede bulunulan Dark Sürücü Çağdaş Yaşam YİBO'daki öğrencilerin şikayetlerini ve isteklerini bildirdiği belirtildi.

İstekler içerisinde temel yaşam gereksinimlerinden olan sıcak bir yerde barınma ve yeterli miktarda yiyeceğin sunulması talebinin bile yer almadığına dikkat çekildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

''Çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye'sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikayetlere muhatap kalmak üzücüdür.

Çocukların kaldıkları yerin soğuk olduğu ve bulaşık makinesi arızalı olduğundan tabakların yeterince temiz olmadığı görüldü. Bulaşık makinesinin tamir edilmesi konusunda söz konusu YİBO'da incelemede bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Müfettişleri Başkanlığınca hazırlanan geçmiş dönem raporlarında da belirtilen bir sorun olmasına karşın, çözüm konusunda sonuca ulaşılmamış olduğu üzülerek görülmüştür.

Öğrenciler için karşılanan günlük üç öğün yemek, iaşe bedelinin 4 lira 20 kuruş gibi oldukça düşük olduğu açıktır. Ziyaretimiz sırasında öğrencilerin karınlarının doymadığını belirtmesi de buna işaret etmektedir. Gelişme çağındaki bir çocuğun ihtiyacı olan gıdaların gerekli kalori hesabı yapılarak yeterli düzeyde sunulmasının, bunun için de söz konusu bedelin arttırılmasının yerinde olacağı düşünülmektedir.''

Raporda, öğrencilerin ayrıca, yatakhanelerde üşüdükleri, suların soğuk olması nedeniyle ellerinin çatladığı, etütlerde öğretmenlerin bulunmadığı, hafta sonlarında köylerine yürüyerek gitmek zorunda kaldıkları ve servislerinin olmadığı yönünde şikayetlerde bulundukları belirtildi.

Söz konusu raporun, yalnızca Mardin'deki değerlendirmelerden ibaret olduğu, alt komisyonun inceleme konusuyla ilgili çalışmalarını tamamladıktan sonra genel bir inceleme raporu hazırlayacağı bildirildi.