Valilik, yayınladığı genelgeyle özellikle 18 yaşından küçüklerin bulunduğu yerlerin başında gelen okul, dershane, kültür ve sosyal hizmet binalarının çevrelerinde 'adet olarak veya paket halinde' sigara ile kıyılmış tütün satılmasına ve buna benzer kabahatlerin işlenmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. Bu ürünleri satanlar hakkında kanunda öngörülen yaptırımların kolluk kuvvetleri tarafından derhal uygulanmasına işaret eden Valilik, çocukların yoğun olarak bulunduğu yerlerde denetim ve uygulamaların artırılmasını istedi.

Ankara Valiliği 'önemli' ibaresiyle yayımladığı "4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanundaki Yaptırımların Uygulanması" hakkındaki genelgesinde şu ifadelere yer verdi: "Çocuklara adet olarak veya paket halinde sigara sattığı/verdiği ya da kıyılmış tütün sattığı/verdiği tespit edilen kişiler hakkında 5237 sayılı Kanunun 194'üncü maddesine göre adli işlem yapılacaktır. Bu fiillerin tespiti ve önlenmesi için gerekli önlemler alınacak, delillendirme işlemleri caydırıcılığın sağlanması bakımından titizlikle yerine getirilecek, izleme ve takip işlemleri yoğunlaştırılacaktır."

KAMU ARAÇLARINDA SİGARA İÇENLER HAKKINDA TUTANAK TUTULACAK

Valilik ayrıca trafikte seyreden ve tütün ürünlerinin tüketildiği görülen, belirlenen ya da bildirilen taksi hizmeti veren araçlar ile toplu araçlarına başta trafik polisleri olmak üzere kolluk birimlerinin müdahale etmesini ve gerekli işlemleri yapmasını istedi. Araçlarda sigara kullanımı kamuya ait araçlarda da sıkı takibe alınacak.

Valilik, kamuya ait taşıtlarda da hiçbir surette tütün ürünleri tüketilmeyeceğini bildirerek, "Tüketenler hakkında 4207 sayılı Kanun çerçevesinde 27 Mayıs 2008 tarihli ve 26888 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Yer, Araç, Bina ve Tesislerde Tütün Ürünü Tüketenlere Verilecek İdari Yaptırım Kararlarının Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ' hükümlerine göre kurum yetkililerince idari yaptırım uygulanacak." ifadelerine yer verdi. Tebliğe göre, kamuya ait araçlarda tütün ürünleri tükettiği tespit edilen kamu görevlileri hakkında durdurma işlemi yapılarak tutanak tutulacak ve idari yaptırım uygulanmak üzere ilgili kuruma resmi bildirim yapılacak.

CİHAN