Singapur Ulusal Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü danışmanlarından Julian Tang, standart bir öksürüğün 3 bin kadar zerrecik ürettiğini, insanların ağzını kapamaması durumunda öksürük sonrası bunların hepsinin dışarı saçıldığını söyledi. Boyutları 1 ila 5 mikrometre arasında değişen zerrecikler, zararlı ya da zararsız binlerce virüs taşıyor. 1 mikrometre, 1 metrenin milyonda biri büyüklüğünde.

Zerrecikler üzerindeki araştırmaları hakkında bilgi veren Tang, "Eğer her öksürük 3 bin kadar zerrecik üretiyorsa, bunlar 195 ila 19 bin 500 arasında grip virüsü taşıyabilir. Bu da çevresindeki insanların hasta olması için yeterli bir miktar. Büyük zerrecikler daha çok virüs taşıyor" dedi.

Maske giymenin ve ağzı elle kapamanın, bulaşıcı hastalık kapma riskini azalttığına dikkat çeken Julian Tang, virüslü objelere dokunmanın da insanı hasta edebileceğinin altını çiziyor. Tang, öksüren veya hapşıran bir kişinin, bir metre etrafındaki herkesi olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade ediyor.

Julian Tang ve ekibinin araştırması, domuz gribi H1N1 virüsünün hızla yayıldığı şu günlerde daha da önem arzediyor. Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde hükümetler, H1N1'e karşı kişisel hijyenin artırılması gerektiği yönünde televizyon ve gazetelerde uyarılar yayınlıyor.