Obama"nın 1915 olaylarını "Büyük Felaket" diye tanımladığı konuşmasını "kabul edilemez bir tarih yorumu" diye tanımlayan Erdoğan, "Türkiye el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke değildir" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama"nın 24 Nisan açıklamasını, gerçeği yansıtmayan, kabul edilemez bir tarih yorumu olarak gördüklerini belirterek, “Bu açıklama sadece, seçim meydanlarında verilmiş sözün adeta yerine getirilmesi anlamında bir denge niteliği taşıyan bir açıklamadır. Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir” dedi.
Partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında Erdoğan, Obama"nın 1915"te yaşanan olaylar için “Meds Yeghern” (Büyük Felaket) ifadesini kullandığı konuşmasını değerlendirdi:

HASSASİYETİMİZ ANLAŞILMADI: Göreve geldiğimizden bu yana hiçbir zaman düşman kazanmaya gayret etmedik, hep dost kazanmaya çalıştık. Ancak Türkiye"nin gösterdiği bu hassasiyetin iyi algılanmadığını da zaman zaman görüyoruz.

AĞIR BİR YORUM: 1915 olaylarıyla ilgili yapılan açıklamaları gerçeği yansıtmayan, kabul edilemez bir tarih yorumu olarak değerlendiriyoruz.
Açıklama metninin olayların bir bölümünü ağır bir yorumla değerlendirecek mahiyette kaleme alınmış olduğunu görüyoruz. Tarihe ve tarih bilimcilere bırakılması gereken böyle hassas bir uzmanlık konusunun sürekli olarak politik malzeme olarak kullanılması, her yıl lobilerin istismar meselesi haline getirilmesi, halklar ve ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de engelliyor.

OY KAZANMA ÇABASI ÜZÜYOR: Siyasetçilerin görevi, geçmişi önyargılarla yargılamak değil, geleceği barış üzerine kurmaktır. Kin ve nefret tohumları ekmek isteyenlere karşı barış ve sevgi fidanlarını yeşertmeye çalıştık. Ancak ısrarla ve inatla konunun istismar edilmesinden birçok siyasetçinin oy kazanma yarışına girmesinden büyük üzüntü duyuyoruz.

DURUMDAN VAZİFE ÇIKARMAK: Tarih iç politika malzemesi yapılamayacak kadar saygın bir bilim dalıdır. Tarihin tarihçilere bırakılmasını tekrar arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Konuyla ilgisi olmayan ülkelerin durumdan vazife çıkarmaktan vazgeçmesi ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak ve barışa zemin hazırlayacaktır.

TÜRKİYE ALDATILACAK ÜLKE DEĞİL: Açıklamayı asla bizleri tatmin eden bir açıklama olarak görmüyoruz. Bunu bu şekilde de kabul etmiyoruz. Ve ABD"deki bu açıklama sadece seçim meydanlarında verilmiş sözün adeta yerine getirilmesi anlamında bir denge niteliği taşıyan bir açıklamadır. Ve Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak veya aldatılacak bir ülke de değildir.

FİTNE UNSURLARI BOŞ DURMUYOR: (Türkiye"ye gelen Azeri kadın vekillere tepki) Can kardeşim Azerbaycan"ın hukukunu koruyoruz. Tabii birçok fitne unsurları boş durmuyor, çalışıyor. Biz bu fitne unsurlarını izliyoruz, takip ediyoruz. Bakıyorsunuz Azerbaycan"dan buraya gelenler oluyor, onlar burada yalan yanlış şeylerle ortalığı karıştırmak istiyor. Buradan da Azerbaycan"a gidip yalan yanlış haberlerle oraları karıştırmak isteyenler oluyor. Eğer üst düzeydeki yönetim kadroları bu oyunlara gelirse biz buna üzülürüz. Azerbaycan ile ilgili politikalarını bir milli dava olarak görmüş iktidara bu tür yakıştırmalar yapmayı kabul etmemiz mümkün değildir.

Doğalgaza zam yok, cami kapatılmadı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Azerbaycan"ın Türkiye"ye verdiği doğalgaza zam yaptığına” ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Güler, “İki gündür Azerilerle toplantılar yapıyorum. Böyle bir şey söylenmedi. Kontratımız var, yapmaları da mümkün değil” dedi. Bakü"deki Türk Camisi"nin Azeri makamlarca kapatıldığı yolundaki haberiyle ilgili de Türkiye Büyükelçiliği caminin, Türkiye"nin bu ülkedeki Din Müşavirliği"nce tamir amacıyla geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Toptan: Süreç olumsuz etkilenir
TBMM Başkanı Köksal Toptan, ABD Başkanı Barack Obama"nın 24 Nisan açıklamasının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirme çalışmalarına olumsuz etki yapacağını ve Türkiye"nin “önlemler almak zorunda kalabileceğini” söyledi. Geçen cuma yaptığı açıklamadan, Obama"nın 1915 olaylarına ilişkin yeterince bilgilendirilmediğinin anlaşıldığını belirten Toptan, konu hakkında bilgi sahibi olmayan ve araştırma yapmayan kesimlerin Türkiye üzerinde baskı yapmak istediğini kaydetti.

Milliyet