DENİZLİ Belediye Başkanı AKP'li Nihat Zeybekci, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Denizli, Muğla ve Aydın'ın 1/100 binlik Çevre Düzeni İmar Planı'yla ilgili davada yürütmeyi durdurma kararını duyunca "Oh olsun" dedi.

Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi tarafından, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan Denizli, Muğla ve Aydın'ın 1/100 binlik Çevre Düzeni İmar Planı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava Danıştay 6'ncı Dairesi'nde ele alındı. Yüksek mahkeme, 2 bin 872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 9'uncu Maddesi ve 4 bin 856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 2'nci Maddesi uyarınca yönetmelik çıkarılmadan planın yapılmasını uygun bulmayarak plan hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Danıştay'ın planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı üzerine "Oh olsun" dedi. Ankara'dan Denizli, Muğla veya Aydın için imar planı hazırlanmasının doğru olmadığını belirten Zeybekci, şöyle dedi:

"Oh olsun. İyi olmuş. Denizli'yle, Muğla'yla, Aydın'la ilgili planlar Ankara'dan yapılmamalı. Bunu her yerde söyledim. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Denizli'ye geldiğinde de tepkimi dile getirdim. Bu planlar Ankara'da değil, o yörede yaşayanlar tarafından yapılmalı. Kentin geleceğiyle ilgili bakanlık değil o kentin belediyesi, il genel meclisi, ilgili meslek odaları, sivil toplum örgütleri, Kent Konseyi, akilleri karar vermeli. Ankara'dan dikilen gömlek bazen bol, bazen dar geliyor, pantolonun paçası kısa geliyor. Artık, her yeri Ankara'dan şekillendirmekten vazgeçmeliyiz. Yürütmenin durdurulması iyi olmuş."

Başkan Zeybekci, daha önce de planı bakanlığın hazırlamasına karşı çıkarken ve bu tür planların Ankara'dan değil, bulunduğu bölgede hazırlanması gerektiğini söylediği hatırlatıldı.

Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan ise Danıştay'ın kararı esastan değil usulden bozduğunu söyledi. Plan hazırlanırken illerden 1 asil ve 1 yedek üyenin de görev yaptığını söyleyen Kaplan, Danıştay'ın kararı hakkında yorum yapamayacağını belirtti.

Denizli, Muğla, Aydın 1/100 binlik Çevre Düzeni İmar Planı, Osman Pepe'nin Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde ihale edilirken `Kutluay Planlama Bürosu' tarafından 1.5 yıl süren çalışma sonucu hazırlanmıştı. Planın 1/25 binlik Denizli Çevre Düzeni İmar Planı'na uyarlanmasında farklılıklar ortaya çıkarken, planın bakanlık tarafından hazırlanması eleştirildi. Daha sonra iki planda aplikasyonlar yapılarak 1/25 binlik ve 1/100 binlik planın farklılıkları giderildi.

Vatan