Dink cinayetinin tetikçisi Samast, Kandıra Cezaevi’ni ziyarete gelen CHP’li vekillere konuştu: “Büyüdüğüm mahallede Alperen, Nizam-ı Alem ve Ülkü Ocakları vardı. Hrant Dink’in Ermeni olduğunu söyleyip beni doldurdular. Yasin bana cinayeti işlemeden yaklaşık 6 ay önce söyledi. 5 ay kaçtım. Ama 5-6 gün içinde beni dolduruşa getirdi, gaza getirdi...”

CHP Cezaevi Komisyonu üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatan Ogün Samast’ı ziyaret etti. CHP’li vekillerin cezaevleri koşullarına ilişkin sorularını yanıtlayan Samast 5.5 yıldır cezaevinde olduğunu ve herhangi sağlık problemi veya ekonomik sıkıntısının olmadığını söyledi. 3 kişilik odada Hasan Çoköz ve Kadir Arslan isimli mahkumlarla birlikte kaldığını anlatan Samast, cezaevinde kaldığı sürece kötü muamele görmediğini, sadece bir kez DHKP/C davasından yargılanan Cem Özcan isimli mahkum tarafından darp edildiğini anlattı.

Ayda 3 sohbet hakkı

Ayda 2 ya da 3 kez sohbet hakkının kullanıldırıldığını, ayda 15-20 kişiyle sohbet edebilme imkanı bulduğunu anlatan Samast spor, kurs vb. faaliyetlere çıkarılmadığından yakındı. Samast, cezaevi içinde bir yer yere götürülürken sürekli 3-4 gardiyanın yanında olduğunu da belirterek “Bana mahsus, hiçbir etkinliğe çıkarmıyorlar. 6 yılda sadece 1 kez etkinliğe çıktım. Çini kursuna çıktım. 2009’da cezaevinde evlendim, Revire 2 haftada bir çıkıyorum. Yemekler problemli. En fazla 3 kişiyi görüyoruz. İlk geldiğimde yanıma kimseyi vermediler. Ziyarete eşim geliyor” dedi. Samast, 2010 yılı Şubat ayında cezaevinde kıyılan nikahla Giresunlu Selma Şahin’le evlenmişti.

‘Tolstoy okuyorum’

Cezaevinde düzenli kitap okuduğunu söyleyen Samast, “Tolstoy’un Direniş kitabını okudum. Düzenli kitap okuyorum. Liseyi cezaevinde bitirdim. Üniversite okumak istiyorum. Test çözüyorum. Hukuk istiyorum” dedi. Cezaevinde daha önce düzenli namaz kıldığını söyleyen Samast ancak ceza aldığından bu yana “psikolojisi bozulduğu için” namaz kılmayı bıraktığını da anlattı.

‘Yaptığıma pişmanım’

Hrant Dink cinayetine ilişkin sorulara, “Şimdiki aklım olsa yapmazdım. Pişmanım. Hrant Dink ile ilgili bütün kitapları okudum” yanıtını veren Samast, kendisini cinayete iten koşulları şöyle özetledi: “Benim büyüdüğüm mahallede Alperen, Nizam-ı Alem ve Ülkü Ocakları vardı. Onların etkin olduğu bir ortamda büyüdüm. Hrant Dink’in Ermeni olduğunu söyleyip beni doldurdular. Yasin bana cinayeti işlemeden yaklaşık 6 ay önce söyledi. 5 ay kaçtım. Ama 5-6 gün içinde beni dolduruşa getirdi, gaza getirdi.”

‘Onu karşımda görünce vurdum’

Yasin Hayal’in dolduruşuyla İstanbul’a geldiğini söyleyen Samast, cinayet gününü ise şöyle anlattı: “Bayrampaşa’da dayımın evine gittim. Şişli’ye nasıl giderim dedim tarif etti. Agos’u bilmiyordum. Yasin adresi vermişti. Yolda bir simitçiye sordum. 200 metre yukarıda büfe var, orada dedi. Adresi gördüm, vazgeçtim. İnternet kafeye gittim, 2-3 saat oturdum. Sonra büfede ankesörlü telefondan aradım. ‘Tatile gitmiş’ dedim Yasin Abi’ye. ‘Burada korumalar var’ dedim. O da ‘Onlara sık’ dedi. Aslında koruma yoktu ben vazgeçtiğim için yalan söyledim. Kafeden çıktım, merdivenlere oturdum. O anda Hrant oradan geçti. Olay bir anda oldu. Ondan sonrasını hatırlamıyorum. Otoparkın önündeki yerden Bayrampaşa’ya nasıl giderim diye sordum. Tarif ettiler. Belediye otobüsüne bindim. Öldürmek istemiyordum ama birden karşımda görünce vurdum.”

Rakel Dink’i görsem kaçarım

Ogün Samast, cinayetin ardından yaptığı konuşmada Samast için “O da bir bebekti. Bebekten katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz” diyen Rakil Dink’le karşılaşmaktan çekindiğini söyledi: “Hrant Dink’le ilgili kitapları okuyunca pişmanlığa kapıldım. En çok da Nedim Şener’in kitabını. Şimdi Rakel Dink’i görsem kaçarım. Ben ilk oyumu AKP’ye verdim. Mahkemeye dürüst davrandım, her şeyi anlattım ama bana iyi hal indirimi yapmadılar.”
Vatan