Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı projeyle çeşitli branşlara mensup 40 öğretmene, tarihçi-yazar Talha Uğurluel rehberliğinde 8 haftalık süreyle tarihle ilgili kurs veriliyor. Kursa katılan öğretmenler, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa ve İznik'i gezecek.Milli Eğitim Bakanlığı, tarih şuurunu oluşturmak için okullarda gezi rehberliğini hayata geçiriyor.

 İstanbul Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı proje kapsamında çeşitli branşlarda 40 öğretmen, tarihçi yazar Talha Uğurluel rehberliğinde 8 hafta eğitim alıyor. Okulun gezi rehberliğinden sorumlu öğretmenler, yıl içinde öğrencilere İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa ve İznik'i gezdirecek. Dizilerde anlatılan tarihî karakterler konusunda kafaların karışık olduğunu söyleyen Talha Uğurluel, gezide en çok sorulan soruların da bu yönde olduğunu söylüyor. Uğurluel, öğrenci ve öğretmenleri birlikte gezdirdiği tarihi mekânlarda özellikle öğrencilerden, "Sultan Süleyman dizilerde anlatıldığı gibi mi? Haremde neler yapılıyor? Pargalı İbrahim ve Hürrem iyi biri mi?" gibi soruların geldiğini aktarıyor.

Öğretmenlerin öğrencilere tarihle ilgili hem ders hem ders dışı mihmandar olacağını ifade eden Uğurluel, "Konu sadece mekânı anlatmak değil. Orada yaşamış büyük bir kültür ve medeniyet var. Oralarla alakalı müktesebatı öğretmenler vesilesiyle öğrencilere aktarmak çok istifadeli olacak. Milli şuur ve tarih bilgisi artacak." diyor. Proje sayesinde öğretmen ve öğrenciler tarihi altyapısını bilerek bir yıl içinde İstanbul içi Sultanahmet, Eyüp, Topkapı, Ayasofya, Süleymaniye ve Boğaz'ın yanı sıra Bursa, İznik, Çanakkale ve Edirne'yi gezecek.

Tuzla Kaymakamlığı ve Tuzla Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşen proje kapsamında yapılan tüm teorik ders ve gezilerin bilgi-belge, video kayıtları programa katılan öğretmenlere dağıtılıyor. Programa katılan gezi rehberi öğretmenler daha sonra gezilerde rehber olarak görev alacak. Bu proje kapsamında önümüzdeki 5 yıl içerisinde en az 20 bin öğrenciye İstanbul, Edirne, Bursa, Çanakkale ve İznik gezileri yapılması hedefleniyor.

Tuzla İlçe Milli Eğitim Ar-Ge ekibinden Derviş Aslan, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söylüyor. Aslan, "Tarihimizin karalanmaya çalışıldığı, hiçbir dayanağı olmayan saçma sapan hurafelerle insanımızın aldatıldığı şu dönemde gerçek tarihimizi, şanlı tarihimizi anlama ve anlatma derdindeyiz. Bu amaçla bu projeyi hayata geçirmeyi düşündük. Talha Bey de projemizle çok özel olarak ilgilendi, özveri ile her ayrıntıyı bize aktardı, arşivindeki en özel bilgi ve belgeleri bizimle paylaştı." ifadelerini kullanıyor.