Okul öncesi sınıfları, özel eğitim kurumları ve taşra okulları zaten 15 Şubattan bu tarafa yüz yüze eğitim yapıyordu.

İl ve ilçe merkezlerindeki ilk, orta, lise ve dengi meslek okulları da buna eklendi.

Ama beraberinde de bir yığın soru getirdi.

BİR: Okullar salgına karşı ne kadar hazırlıklı?

İKİ: Hijyen konusunda okul aile birliklerine maddi külfeti olacak mı?

ÜÇ: Uygulama sorunsuz gerçekleşecek mi?

DÖRT: Bölünen sınıflar öğretmen sorunu doğuracak mı?

BEŞ: En önemlisi öğretmenler nasıl korunacak, aşı olabilecekler mi?

***

Salgın devam ediyor, okullar ne kadar güvenli?

Aydın Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’a göre o konuda bir sorun bulunmuyor.

“Biz Milli Eğitim olarak birinci dönemde yüz yüze eğitimin sınavını verdik ve yöneticisinden öğretmenine, büro memurundan temizlik görevlisine kadar biz o sınavdan alnımızın akıyla çıktık.

Yine yöneticiler, nöbetçi öğretmenler ve öğretmenler bir takım ruhuyla hep birlikte hareket ederek öğrencilere büyük bir fedakârlıkla kurallara uymada gereken uyarıyı yapacaklardır.

Çünkü öğrencilerimizi çok seviyoruz, hem onları özledik. Okullarımız, bahçeleri, kentimizin sokakları, parklar onlarla güzel.

Veliler rahat olsunlar, çarşamba günleri okulların temizliğine ve dezenfektesine ayrılacak.

Temizlik malzemelerinin temini konusunda ne okullarımıza ne de okul aile birliklerine yük getireceğiz.

Dileyen okulumuza dilediği kadar malzemeyi biz sağlayacağız. Herkes rahat olsun,” dedi.

***

Peki, uygulama nasıl olacak?

İlkokulun bütün sınıfları, ortaokulun 5.6.7.sınıfları, lise ve dengi okulların 9.10.11.sınıfların haftanın Pazartesi, Salı günleri bir yarısı, Perşembe ve Cuma ise diğer yarısı okula gelecek.

Sadece sınava girecek olan ortaokulların 8.sınıfları ile liselerin 12.sınıfları haftanın beş günü destekleme ve yetiştirme kursları için okulda olabilecekler.

Liselerde hangi derslerin yüz yüze olacağının hangi derslerin EBA üzerinden verilmesi gerektiğinin kararını okul idareleri verecekler.

Yüz yüzede ders seçiminde ölçü ise sınavlarda soru çıkan haftalık ders çizelgesinde yer alan fizik, kimya, matematik, edebiyat benzeri akademik dersler olacak.

Ayrıca bir dersin haftalık saatinden ne kadarının yüz yüze ne kadarının uzaktan verileceğinin kararını da okul idareleri verecek.

Mesela bir sınıfın haftalık4 saatlik matematik dersinin 2 saatinin yüz yüze, 2 saatinin de uzaktan ya da 4 saatin tamamının yüz yüze verilmesi kararı alınabilir.

Bu arada sözü edilen ders saatinin 30 dakika olduğunu belirtelim.

Haftanın beş günü yüz yüze eğitim hakkı olan 12. sınıfların haftalık ders saati 16 saatten az 24 saatten fazla olamaz.

Okul yönetimleri bu dersleri haftanın 5 gününe de yayabilir, üç gününe de toplayabilir.

Liselerin diğer 9.10.11. sınıflarında günlük ders saati 8 saatin üzerine, lise dengi meslek okullarında ise 10 saatin üzerine çıkamaz.

9.10.11 sınıflar haftada iki gün okula geleceğine göre bu da demektir ki,  liselerin bu sınıflarındaki yüz yüze ders saati 16 saatten, dengi meslek okullarında 20 saatten fazla olamaz.

Bir okul idaresi okulun öğretmen durumunu dikkate alarak bir sınıfın ders saatini örnek 12 saat olarak belirledi, diyelim.

Seçilen örnek matematik, kimya, fizik ve edebiyat benzeri akademik derslerin ne kadarının yüz yüze ne kadarının da uzaktan olacağını okul yönetimleri belirler.

Örnek 9.sınıflarda 5 saat olan edebiyat dersinin 2 saatinin uzaktan 3 saatinin yüz yüze verilmesi gibi…

Okul yönetimine tanınan bu inisiyatif sınıfların ikiye bölünmesiyle ikiye katlanmasından doğacak öğretmen ihtiyacını karşılayacak bir yöntemdir.

Bir diğeri de Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un dile getirdiği yöntem…

Onun söylediğine göre yüz yüze ders veren bir öğretmeni EBA ya da öğretmenin dersini anlattığı yaygın iletişim ağları örnek zoom, üzerinden sınıfın diğer grubu da izleme imkânı buluyor.

Diğer bir seçenek de örnek lise 9.sınıflarda haftada 2 saat olarak okutulan Coğrafya dersinin uzaktan eğitim metoduyla A,B sınıflarının 4 saatinin birleştirilerek 2 saate indirilmesidir.

***

Görüldüğü üzere okulların yüz yüze eğitime geçmesinde ne hijyen şartları ne uygulama ne de öğretmen ihtiyacı noktasında bir problem var

Yüz yüze eğitimde tek sorun var o da öğretmenlerin aşılanmasıdır.

Bu da hepsinden önemli…

Salgının şiddetinden bir şey kaybetmediği göz önüne alındığında konu öğretmen için olduğu kadar öğrenci ve veliler açısından da acil çözümü gerektiren bir konudur.

O da öğretmenin bir an önce aşılanmada öncelikli gruplar içine alınması ve en kısa sürede aşılanmasıyla mümkündür.

Konuyu sorduğum Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz “Aydın’da Milli Eğitim Bakanlığının bildirdiği öğretmenlere aşı yapılıyor,”dedi.

Anlaşılan o ki, Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’ün sözünü ettiği 15 Şubatta öğretime açılan taşra okullarda görevli öğretmenler…

Sayıları ilçe merkezlerinde görevli öğretmenlerin yüzde 1’i bile değil.