Makine Mühendisleri Odası Aydın Şubesi"nde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Makine Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Metin Albeyoğlu, Şehir Plancıları Odası Aydın Şube Başkanı Ayla Yüksel, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlileri Prof. Dr. Betül Şengezer, Yardımcı Doç. Dr. Yiğit Evren, Araştırma Görevlileri Dr. Tuğba İnal Çekiç, Dr. Ebru Seçkin ve Senem Kozaman Som ile birlikte bu bölümde eğitimlerini sürdüren 52 öğrenci katıldı.

Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Makine Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Metin Albeyoğlu, Yıldız teknik Üniversiteli öğrencilerine proje uygulama alanları olarak Aydın"ı tercih ettikleri için teşekkür etti. Aydın"ın tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir kent olarak birçok yerleşime ev sahipliği yaptığına işaret eden Albeyoğlu, “Aydın"daki 1 haftalık incelemeleriniz sırasında ilimizin değişik bir çok yerinde kurulmuş olan medeniyetlere ait izleri görme fırsatı bulacaksınız. Buda sizin ileriki meslek yaşamınızda iyi bir bilgi birikimi olacak. Geçmiş dönemlerde şehirlerin planlaması bu işin erbapları tarafından yapıldı. Ancak bundan sonra sizler gibi yetişmiş kişilerin sayesinde daha yaşanabilir ve ihtiyaçların karşılanabildiği yerleşim alanları oluşturulacak” dedi.

Toplantıda Yıldız Teknik Üniversiteli akademisyen ve öğrencilere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Aydın'ın 1/100.000 ölçekli yeni çevre planı hakkında bilgiler veren Şehir Plancıları Odası Aydın Şube Başkanı Ayla Yüksel, 2007 yılında hazırlanan planda yapılan itirazlar sonucu 2009 yılında değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Yapılan değişikliklerin ardından planın yürürlüğe sokulduğuna dikkat çeken Yüksel, “Planda Aydın"ın ileriki ekonomik yaşamı için büyük bir önem taşıyan jeotermal ve organize sera alanları gibi çok önemli ayrıntıların göz ardı edildi. Bu eksiklerle birlikte Kuşadası'nın doğal dokusunun korunması ve betonlaşmanın önlenmesi için bu planda doğru şeyler yapıldığını gördük. Didim"de ise bu doğru yaklaşımın tam tersine betonlaşmaya zemin hazırlayan ayrıntıların öngörülmesi bizleri üzdü. Planda Aydın ilinin ihtiyaçlarına ve sahip olduğu potansiyel kaynaklara ters düşen bölümleri üzerinde çalışmalar yaptık ve bu düşüncelerimizi ilgililere ilettik” dedi.

2010 güz dönemi yarı yıl proje uygulama alanı olarak Aydın"ı seçen Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri ise Aydın"daki 1 haftalık inceleme gezileri sırasında değişik bir çok kültüre ev sahipliği yapmış yerleşim alanlarını görme fırsatı bulduklarını ifade ettiler. Aydın"ı tercih etmiş olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını beyan eden öğrenciler, çalışmalarının çok faydalı geçtiğini sözlerine eklediler./iha