Bilindiği üzere her yıl ülkeler arasında eğitim kısasları yapılıyor. Hangi ülkenin eğitim sisteminin en iyi olduğuna dair araştırmalar yapılıyor. Bu alanda uzun yıllardan beri lider olan ülke ise Finlandiya. Sürekli övülen Avrupa ülkeleri bile Finlandiya’nın çok gerisinde kalıyor. Nitekim Türkiye de orta sıralarda yer alıyor.

Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke Finlandiya’nın eğitim sistemini örnek almaya çalışıyor. Hatta Avrupa’da pek çok ülke gün geçtikçe birebir bu sisteme geçiş yapmaya başlıyor.

Şu anda Finlandiya’da okullarda 4 ders saati yer alıyor. Bu 4 saatin 3 saati ders, 1 saati ise tenefüse ayrılıyor. 45 dakikalık dersin sonunda 15 dakikalık teneffüsler veriliyor. Bu sistemde öğrencilerin eğitim sonrası sosyalleşmesine ve oyun oynamasına imkan tanınıyor.

Şimdi Avrupa’da birçok ülke de bu sistemi yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. İspanya ve Portekiz başta olmak üzere pek çok ülke okul ders saatlerini 4 saate indirmeye hazırlanıyor. Peki ya Türkiye?

Hali hazırda ülkemizde liseler 8 ders saati ile 12 ders saati arasında değişen sürelerde eğitim veriyor. İlköğretimde ise ders süresi biraz daha kısa. Eğer bu sistem Türkiye’de de uygulanırsa okul saatleri yarı yarıya azalmış olacak. Normalde okulda 8 saat zaman geçiren öğrenciler sadece 4 saat vakit geçirecekler. Nitekim bu sürenin 1 saati de teneffüs olacak.

Sizce de bu sistemin Türkiye’de uygulanması hoş olmaz mıydı? Sonuçta eğitimde dünyanın en iyisi olan Finlandiya’da bu sistem uygulanıyor. Eğer yanlış bir sistem olsaydı, Finlandiya dünyanın 1 numaralı eğitim sistemine sahip olmazdı.