İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Berna Yılmaz ile Ferhat Tüzer ile tutuksuz sanık Utku Aykar katıldı. Duruşmayı BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Sırrı Süreyya Önder, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen, Avukat Turgut Kazan da izledi.
 
SAVCI TAHLİYELERİNİ İSTEDİ
Mahkemeye yeni atanan duruşma savcısı Adem Özcan, mahkemeye yeni çıktığı için dosyanın geçirdiği aşama ve kapsamlı olması nedeniyle daha önceki savcı tarafından verilen "sanıkların beraati" yönündeki mütalaaya iştirak edip etmeyeceğine dair görüşünü açıklamak için süre istedi. Dosyanın kendisine verilmesini isteğini dile getiren Savcı Özcan, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın tahliye edilmesini talep etti.
 
AVUKATI TANAY: “DOSYADAKİ TEK DELİL FOTOĞRAF’
Sanıkların avukatı Taylan Tanay müvekkillerinin 18 aydır tutuklu olduklarını hatırlatarak, “Sanıklardan 2’si tutuklu biri ise soruşturma sürecinde serbest bırakıldı. Sanıkların 3’ü de örgüt üyeliğinden yargılanıyor. Tutuklu olan 2 sanığın diğerinden tek farkı pankartı tutmaları. Bu da bizim ‘Başbakan’ın karşısında açtıkları pankart yüzünden tutuklular’ savımızı açığa çıkarıyor. Sadece parasız eğitim istemek suçu söz konusu" dedi. Delillerin tamamının toplandığını ifade eden Tanay, “Dosyadaki tek delil, pankart açıldığında çekilen fotoğraftır. Bunun dışından son 15 aydır dosyaya tek bir delil eklenmemiştir. Bu nedenle delillerin karartılması endişesi olamaz. Parasız eğitim istemek anayasal bir haktır. Parasız eğitim istemek DHKP/C örgütüyle bağlantı kurmak için yeterli değildir" diye konuştu. Müvekkillerinin, okudukları üniversitelerden atıldıklarına vurgu yapan Tanay, Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın tahliyesini istedi.
 
SANIKLAR SAVUNMA YAPTI
Sanık Berna Yılmaz da “Parasız eğitim istemek suç değil, bir haktır. Ben bunu dile getirdiğim için 18 aydır tutukluyum. Ama dışarıda şu an bunu söyleyenler serbest. Okuldan atıldım ve eğitim hakkım elimden alındı. Birçok öğretmen mahkemelere başvurarak ‘biz de parasız eğitim istiyoruz, bizi de tutuklayın’ dedi ama onlara ‘böyle bir suç yok’ dendi. Bu nedenle tahliyemi istiyorum" dedi. Örgüt üyesi olmadığını belirten Ferhat Tüzer de, bir örgütün propagandasını yapmadığını belirtti. “Biz parasız eğitim istedik" diyen Tüzer, “Bunu meşru görüyoruz. Açtığımız pankartta söz konusu örgüte dair hiçbir ibare de yok" diye konuştu.
 
MAHKEME İKİ SANIĞI DA TAHLİYE ETTİ
Taleplerin ardından bir süre duruşmaya ara veren mahkeme, Dosya kapsamı, delil durumu, yargılamanın geldiği aşamayı dikkate alarak sanıkların tahliyelerine karar verdi. Dosyanın esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi. (DHA)