Annesi Safiye ve erkek kardeşleriyle birlikte Cezayir'e kaçan Ayşe'nin ise bu ülkede doğum yaptığı belirtildi
 
Firardaki Libya lideri Muammer Kaddafi'nin eşi ve çocukları Cezayir'e sığınırken, oğul Hamis Kaddafi'nin ise bir çatışmada öldüğü açıklandı. İsyanın ilerleyen safhalarında Hamis'in öldüğü yönünde 2 farklı zamanda haberler yapılmış, ancak bu iddialar yalanlanmıştı. Son olarak Ulusal Geçiş Konseyi'nin Adalet Bakanı Muhammed Alagi, "bir muhalif liderin Hamis'in, başkent Trablus'un güneyindeki Tarhuna yakınında öldürüldüğünü doğruladığını" belirtti. Hamis Kaddafi'nin Bani Velid bölgesinde toprağa verildiği ifade edilirken, aynı çatışmada Kaddafi'nin istihbarat şefi Abdullah El Senussi'nin de öldüğü belirtildi.
 
"CİPLE FİZAN'A GİTTİ"
 
Operasyonların odak noktasının Kaddafi'nin doğduğu Sirte kentinin doğusu olduğunu söyleyen NATO sözcülerinden Oana Lungescu ise, Hamis'in akıbetinin bilinmediğini belirtti. Kaddafi'nin karargahını da koruyan seçkin birliklerin komutanı olan Hamis, ülkedeki birçok savaş suçundan sorumlu tutuluyordu. Öte yandan Kaddafi'nin nerede olduğu yönündeki iddialara bir yenisi eklendi. Kaddafi'nin geçen cuma günü başkent Trablus'tan ülkenin güneyindeki çöl kasabası Fizan'a gittiği bildirildi. Sky News'un haberine göre Hamis'in 17 yaşındaki koruması, Kaddafi'nin geçen cumartesi Trablus'taki bir yerleşimde oğlu Hamis'le görüştüğünü, görüşmeye daha sonra kızı Ayşe'nin de katıldığını anlattı. Kaddafi'nin görüşme yerine bir araçla geldiğini söyleyen muhafız, Kaddafi'nin ciple Fizan'a gittiğini belirtti.
 
CUMARTESİ SON GÜN
 
Bu arada muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil, başta Kaddafi'nin doğduğu Sirte olmak üzere, rejim yanlılarından cumartesi gününe kadar ellerindeki kentleri teslim etmelerini istedi. Diğer taraftan Libya'nın en büyük petrol üretim tesisi, Kaddafi güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalarda zarar gördü. Es-Sider petrol üretim tesisindeki tanklardan biri alev aldı. Görgü tanıkları, çatışmalar başlamadan önce günlük 450 bin varil petrol yükleme kapasitesi bulunan tesiste, bir tankın halen yanmakta olduğunu söyledi.
 
Tesisin ham petrol depolama kapasitesinin 6,3 milyon varil olduğu belirtildi.
 
Bingazi'de buruk bayram
 
Dünyanın birçok yerinde dün Ramazan Bayramı kutlanırken, Libya'da muhaliflerin merkezi konumundaki Bingazi'de ise halk bayram coşkusunu bugün yaşıyor. Bingazi halkından eli silah tutanların büyük bir kısmı, Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte yakınlarında savaşta.
 
Geride kalanlar ise buruk bir bayrama hazırlanıyor. Sadece cephede yaşamını yitiren Bingazililerin sayısının 20 binden fazla olduğu belirtiliyor. Bu arada Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosluğunda görevli konsolosluk çalışanları ve konsolosluğu koruyan özel harekat polisleri, konsoloslukta düzenlenen törende bayramlaştı.
 
Ayşe 'sürgün'de doğum yaptı
 
Annesi ve kardeşleriyle ülkeyi terk eden Kaddafi'nin kızı Ayşe'nin Cezayir'de doğum yaptığı ortaya çıktı. Adının açıklanmasını istemeyen Cezayirli hükümet kaynağı, Kaddafi'nin kızı Ayşe'nin önceki sabah erken saatlerde doğum yaptığını ve bir kız bebek dünyaya getirdiğini, anne ve bebeğin durumunun iyi olduğunu söyledi. Cezayirli yetkililer, Kaddafi'nin eşi Safiye, kızı Ayşe ve oğulları Hannibal ve Muhammed'in önceki gün Cezayir'e geldiğini açıklamıştı.
 
Libyalı muhalifler ise, Cezayir'e kaçtıkları açıklanan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin eşi ve 3 çocuğunun yargılanmak üzere geri dönmesini istiyor. Cezayir'in ise Libya'daki "istikrarsız durum" nedeniyle Libya'yla sınırın güney bölümünü kapatacağı belirtiliyor.
 
Kaddafi'nin gelini dadıyı haşlamış
 
Libya lideri Muammer Kaddafi ortalıkta görünmezken, ailesinin kötü şöhretine dair korkunç bir gerçek daha ortaya çıktı. Bir dönem kocası Hannibal Kaddafi'nin burnunu kırması ile gündeme gelen gelin Aline'nin, çocuğunun dadısına akıl almaz işkenceler yaptığı anlaşıldı. Trablus'taki lüks evde bulunan Etiyopyalı dadı Şveyga Molla, yaşadığı dehşeti CNN muhabiri Dan Rivers'a anlattı. Kafa derisi, yüzü ve elleri dahil tüm vücudu yanık içinde olan 30 yaşındaki kadın, ağlayan çocuğu susturamaması ve küçük kıza tokat atmayı reddetmesi nedeniyle sinir krizi geçiren gelin Aline Skaf'ın başından aşağı kaynar su döktüğünü söyledi. Molla, "Beni banyoya götürdü. Ellerimi ve ayaklarımı bağladı. Ağzımı bantladıktan sonra başımdan aşağı kaynar suyu döktü" dedi. Üç gün boyunca soğuk havada dışarıda bırakıldığını belirten Molla, "Uyumama izin verilmedi. Bana hiç yiyecek vermedi. Çalışanlarına da 'Ona kim yiyecek verirse aynısı onun da başına gelir' diyerek tehdit etti. Bir de bana karşımda yemek yiyen köpekleri izlettirdi" diye konuştu.
 
Gözler yarın yapılacak Paris zirvesinde
 
Fransa'nın başkenti Paris, yarın Libya'daki gelişmelerle ilgili uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un girişimiyle düzenlenen konferansa 60'a yakın ülke davet edildi. Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konferansa katılması teyit edilirken, Başbakan Erdoğan'ın katılımı şu ana kadar kesinlik kazanmadı. ABD adına ise zirveye Dışişleri Bakanı Hillary Clinton katılacak. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Paris'teki toplantının, 25 Ağustos'ta İstanbul'da verimli geçen toplantının üzerine inşa edileceğini ve uluslararası topluma, Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) siyasi ve mali destekte daha fazla koordinasyonda bulunma imkanı sağlayacağını kaydetti. Bir gün sürecek konferansta, Libya'nın yeniden inşası ve Ulusal Geçiş Konseyi'ne yapılacak yardımlar masaya yatırılacak.
 
yenişafak